Ostaci sa stola /

Hrana koju nikad nemojte stavljati u zamrzivač

Image
Foto: Thinkstockphotos.com

Krušne mrvice imaju čudan okus i neobičnu teksturu, krumpir će pocrnjeti, a stavljanje tople hrane u zamrzivač može pogodovati razvoju bakterija

30.12.2016.
12:15
Thinkstockphotos.com
VOYO logo

Zamrzavanje ostataka hrane odličan je trik kad je blagdanski stol pun fine hrane tjednima. Ali postoji hrana koju nikad ne bi smjeli stavljati u frizer. Znate li koja?

1. Jaja u ljusci

Kad zamrznete jaje, bjelanjak i žumanjak će se raširiti, zbog čega će ljuska puknuti. Znate kako se tekućina raširi kad se pretvori u kruto stanje? Ista stvar događa se i s jajima. Prije zamrzavanja možete ih razbiti i pomiješati zajedno te zamrznuti. Tako mogu trajati do godine dana. Odlično za znati, ako ste pretjerali s nabavkom domaćih svježih jaja za kolače. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Pohana hrana

Najbolji dio pohanog mesa je njegova hrskavost, ali to nestaje kad ga stavite u frižider. Fino, prženo tijesto postat će mekano i kašasto. Iako ćete možda uspjeti vratiti okus stavljenjem u vruću pećnicu, ulje će tako prodrijeti u hranu. Ista stvar vrijedi i za krušne mrvice, koji su sastavni dio pohanja.

3. Vruća hrana

Iako je primamljivo samo ubaciti ostatke u zamrzivač, nemojte. Važno je čekati da se hrana do kraja ohladi prije spremanja. Ako stavite toplu hranu u zamrzivač, druga hrana će se početi djelomično odleđivati što omogućuje bakterijama da rastu i prošire se.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. Kiselo vrhnje i jogurt

Kiselo vrhnje će se razdvojiti, kao i jogurt. Prihvatiljivo je za kasnije korištenje u kuhanju, ali inače ga vjerojatno nećete htjeti više pojesti. Pazite i sa zamrzavanjem ostalih mljiečnih proizvoda jer će postati vodenasti zbog hladne temperature. Meki sir i kremasti umaci, kao majoneza, neki su od sastojaka koje nikad nemojte zamrzavati. 

5. Krumpir

Krumpiri imaju veliki udio vode, pa će se formirati ledeni kristali kad stavite cijele, sirove krumpire. Vjerojatno će i pocrniti i pretvoriti se u kašu. Najbolje ih je čuvati u hladnom, suhom prostoru. Nije preporučljivo niti zagrijavati napravljeni krumpir, pa ga nema potrebe ni zamrzavati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo