Gusto varivo od povrća odličan je brzi, zdravi i zasitni ručak. Šampinjoni i korjenasto povrće u gustom varivu spajaju se i čine izvrsne okuse. Prilagodite recept za gusto varivo od povrća svom ukusu i koristite povrće, ali i začine prema želji.
Sastojci potrebni za pripremu gustog variva od povrća:
- 2 žlice maslinovog ulja
- 275 grama gljiva
- 1 luk
- 3 mrkve
- 2 stabljike celera
- 2 češnja češnjaka
- ½ žličice sušenog ružmarina
- ½ žličice sušenog timijana
- ½ žličice papra
- 3 žlice paste od rajčice
- 2 žlice sojinog umaka
- 30 g brašna
- 180 ml suhog crnog vina
- 900 grama krumpira
- 960 ml juhe od povrća
- 2 lista lovorov list
Gusto varivo od povrća priprema:
Kada pripremate gusto varivo od povrća prvo što trebate učiniti je zagrijati maslinovo ulje. Zagrijte maslinovo ulje na srednjoj vatri. Kada ulje počne svjetlucati, dodajte gljive i pirjajte oko 5 minuta, odnosno dok većina njihovih sokova ne pusti. Dodajte luk, mrkvu i celer i pržite 4-5 minuta ili dok luk ne postane poluproziran.
Dodajte češnjak, ružmarin, timijan, papar, pastu od rajčice i soja umak i kuhajte gusto varivo od povrća još 2-3 minute, dok začinsko bilje ne zamiriše. Dodajte brašno i miješajte dok se gusto varivo od povrća potpuno ne sjedini. Dodajte vino i miješajte dok se uglavnom ne upije.
Za kraj dodajte krumpir, povrtnu juhu, lovor i zakuhajte. Smanjite vatru na srednje nisku i pirjajte 45 minuta, povremeno miješajući, dok krumpir ne omekša i gusto varivo od povrća se zgusne. Gusto varivo od povrća je gotovo i spremno za posluživanje. Dobar tek!