Sastojci
- šalica i pol graha (30 dekagrama)
- pola šalice ječma
- suho meso, kobasice - može i bez mesa
- veća glavica luka
- 2 - 3 režnja češnjaka
- jedna veća mrkva
- sol, papar
- 2 lovorova lista
- ljuti feferon - po želji
Sastojci za pešt
- komad slanine - 15-ak dekagrama
- 2 režnja češnjaka
- stručak peršina
Za ovo fino, starinsko jelo treba malo više vremena.
U doba kada su naše bake i djedove njihove mame prekidale u igri, zvale ih za stol i hranile, vrijeme nije letjelo, već je teklo. U središtu sobe nije bio televizor, negdje u kutu se nije punio mobitel, niti je zujao kompjuter. "Tamanitelji" našeg vremena nisu postojali. Satovi nisu otkucavali sa svih strana - možda je bio jedan u kući, na navijanje. I na to se moralo misliti - naviti sat - na vrijeme. Puno toga se promijenilo, vrijeme je ubacilo u petu brzinu i poletjelo, ostavivši nas da ga uzaludno lovimo za pete. Bake su se smanjile i pogrbile, mnogih više i nema među nama, ali ostavile su nam divna jela u baštinu. Jedno od njih je i ovo varivo.
Priprema
Večer prije namočite grah. Ujutro ga procijedite i stavite u novu vodu da zakuha. U drugom loncu prokuhajte suho meso (ako radite bez mesa, zanemarite drugi lonac i sve što ide s njim).
U međuvremenu napravite pešt - savršeni dodatak grahu i ostalim varivima. Radi se tako da usitnite nožem slaninu, češnjak i peršin toliko da se pretvore u homogenu smjesu.
Kad grah prokuha procijedite ga još jednom, dolijte novu vodu, dodajte suho meso, lovor, mrkvu narezanu na kolutiće, pešt i ostavite da polupoklopljeno kuha na laganoj vatri, oko 30 minuta.
Tada dodajte ječam koji ste prethodno isprali. Kuhajte još sat - sat i pol, odnosno dok vam grah ne prestane "zvoniti" pod kuhačom. Ječam će omekšati, a grah će se raspasti. Nemojte soliti čim stavite kuhati, već negdje na polovici, ako bude trebalo. Naime, suho meso već je samo po sebi slano.
No, ako se odlučite kuhati varivo bez mesa, posolite ga na početku.
Kad je jelo već skoro gotovo, ako vam nije dovoljno gusto dodajte laganu zapršku. Na pola žlice masti zažutite češnjak - samo kratko da ne zagori, dodajte pola žlice brašna i žličicu crvene, mljevene paprike. Izmiješajte i ulijte u varivo. Kako bi pokupili svu zapršku, u tavu dolijte malo variva pa izlijte natrag u lonac.
Kuhajte još desetak minuta i ostavite da se malo ohladi. U međuvremenu skuhajte kobasice. Možete ih narezati u varivo, a možete ih poslužiti i sa strane na tanjuru uz žličicu senfa i komadić luka. Savršena salata uz ovo jelo je kiseli kupus.
Kad servirate varivo, onaj tko hoće u tanjur može dodati par kapi maslinovog ulja.
Ovo je jedno od jela koje se jede nekoliko dana i okus mu je bolji što dulje stoji (nemojte pretjerati da se ne dogodi da ga više nikad ne poželite jesti).
Tri dana - sasvim dovoljno!
Uslast!
Ostali recepti
Jesenska ljepotica krem juha od bundeve: savršenstvo boje, okusa i mirisa!
Bila iz krušne peći ili iz vaše pećnice - kad stiže na stol nikoga ne ostavlja ravonodušnim!
Okrepljujuća juha od rajčice - savršeno jelo za hladnije dane!
Uživajte u plodovima jeseni: fantastični domaći keksići od bundeve i čokolade
Rustikalna iznutra, a izvana fina i nježna kao pahuljica - torta od sira!