Mnogi ljudi drže svoje kuhinjsko ulje pored štednjaka zbog praktičnosti, ali stručnjaci imaju loše vijesti. To je zapravo jedno od najgorih mjesta za njegovu pohranu.
Suosnivači tvrtke ZOE za zdravlje crijeva, profesor Tim Spector i Jonathan Wolf, razgovarali su o tome s Elizabeth Berger, distributericom kvalitetnih maslinovih ulja, u svom podcastu.
Jonathan je istaknuo da je za zdravstvenu korist ulja bitno kako ga pohranjujete, koristite i koliko dugo ga imate.
"Što se tiče boce, najbolja opcija je tamno staklo i ne biste trebali držati ulje pored štednjaka", tvrdi Elisabeth.
Nije dobro držati ulje pored štednjaka jer promjene temperature sprječavaju stabilnost ulja.
"Čuvajte ga na mjestu gdje je temperatura stalna," savjetovala je Elizabeth. "Dakle, daleko od štednjaka, daleko od prozora gdje će temperatura dosta varirati", dodala je.
Brzo ga potrošite
Predložila je alternativno mjesto za pohranu.
"Ako možete, uvijek možete držati ulje u ormariću, možda zajedno sa solju i paprom i sličnim stvarima", tvrdi. Također savjetuje da što brže potrošite bocu visokokvalitetnog maslinovog ulja.
Rafinirano maslinovo ulje moglo bi biti bolji izbor kada želite neutralan okus, primjerice kod marinada i pečenja povrća ili mesa.
"U trenutku berbe, ulje ima vrlo visoke polifenole," što čini razdoblje neposredno prije Božića optimalnim za obnavljanje zaliha maslinovog ulja.
"Poslije 18 mjeseci, ulje gubi značajan dio zdravstvenih koristi povezanih s polifenolima, kao i dio okusa," dodala je. "Ako razmislite o načinu na koji Mediteranci konzumiraju maslinovo ulje, oni bi to koristili unutar godine dana, jer naravno, onda dolazi sljedeća berba."
POGLEDAJTE VIDEO: Maslinovo ulje sprječava demenciju, Venecija zaradila milijun eura u 11 dana