Iako musaka izvorno nije jelo iz naše kuhinje, poprilično se udomaćila u našim jelovnicima.
Sastojci za pripremu fine musake:
- 4 krumpira
- 3 žlice maslinovog ulja
- 1 glavica crvenog luka
- 500 g mljevenog mesa
- 2 češnja češnjaka
- 1 žličica miješanih začina
- 500 g passate
- 2 patlidžana
- 140 g cheddara
Fina musaka priprema:
Za pripremu fine musake, najprije kuhajte cijeli krumpir 20 minuta ili samo dok ne omekša. Ocijedite i ostavite da se ohladi.
Vratite tavu na vatru i dodajte dvije žlice maslinovog ulja i luk. Kuhajte dok ne omekša pa dodajte meso. Pržite mljeveno meso oko pet minuta ili dok ne bude pečeno. Dodajte češnjak i začine, te umiješajte passatu. Pustite da provrije, zatim začinite po ukusu, skinite s vatre i ostavite sa strane dok ne zatreba.
Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva. Zagrijte tavu za pečenje na jakoj vatri i premažite patlidžane s malo ulja. Pecite ih na roštilju dvije do tri minute sa svake strane.
Kad se dovoljno ohladi za rukovanje, kuhani krumpir narežite na deblje ploške. Na dno dublje posude za pećnicu stavite jednu žlicu ulja i počnite s slojem krumpira, zatim patlidžana, posipajte začinima, pa sloj mljevenog mesa.
Ponavljajte dok se ne potroši sva smjesa, završiti slojem patlidžana. Vrh fine musake pospite sirom. Musaku pecite u pećnici dvadesetak minuti.