Mirisi paelle krase Španjolsku još od 19. stoljeća, a postala je zaštitni znak španjolske gastronomije. Ova delicija može se raditi na bezbroj načina pa tako u restoranima diljem zemlje možete isprobati paellu sa škampima, mesnu paellu ili onu koja kombinira i mesto i morske plodove.
Međutim, to nisu lagana jela koja bi godila našim organizmima za vrijeme kipućih temperatura koje su zahvatile čitavu Europu. Trebamo tražiti hranu bogatu vodom, bez masnih umaka i jakih začina, a upravo to predstavlja povrtna paella koju će čak i vaša djeca obožavati bez obzira na povrće.
(FOTO: Thinkstock)
Vrijeme pripreme: 40 minuta
Broj osoba: 2
Za finu paellu će vam trebati
- maslinovo ulje
- luk
- češnjak
Od povrća koristite:
- litra povrtnog temeljca
- 100 grama graška
- 1 crvena paprika i 1 žuta paprika
- 200 grama riže za paellu
- 100 grama gljiva
- 3 rajčice
Za jedinstveni okus koristit ćete:
- 1 žličica dimljene paprike
- 2 žličice crvene paprike
- 2 prstohvata šafrana
- peršin
- limun
- (FOTO: Thinkstock)
Zagrijte dvije žlice ulja u velikoj tavi za paellu i dodajte luk i češnjak. Pirjajte na laganoj vatri 10 minuta, dok ne puste miris i aromu. Dodajte paprike, rižu, gljive, rajčice i šafran.
Dodajte 3/4 povrtnog temeljca i dodajte sol i papar po želji. Pustite da sve to krčka na srednoj vatri, a po potrebi dodajte malo vode, ako smatrate da treba.
Dok se paella kuha, kuhajte grašak tri minuta, a zatim ga stavite posudu s hladnom vodom. Nakon 30 minuta kuhanja, provjerite je li riža gotova. Ako paella još 'pliva' u malo vode, pojačajte vatru kako bi isparila. Dodajte grašak i sve zajedno kuhajte još nekoliko minuta.
Pustite da odstoji 2 minute i onda dodajte začine i kriške limuna.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!