Dunja je vitaminska bomba jeseni i od davnina je poznata u narodnoj medicini i koristi se prije svega kao sredstvo za ublažavanje kašlja i umirivanje stomačnih tegoba. Za početak vam donosimo jedan jednostavan recept za džem od dunja. Probajte iskoristiti cijelu dunju, a kada očistite koštice iskoristite ih za melem.
Melem od sjemenki dunje može biti od pomoći za liječenje blažih opekotina i rana. Sastojci navedeni u receptu dovoljni su za 2 staklenke džema od dunja.
Sastojci za džem od dunja:
- 1,5 kg očišćene dunje (oko 2 kg neočišćene)
- 500 g šećera
- 50 ml vode
- sok od 2 limuna
Priprema džema od dunja:
Dunje dobro operite i očistite od koštica, a koru ostavite.
Narežite na kockice, dodajte šećer i vodu pa kuhajte dok ne omekšaju.
Uzmite štapni mikser ili blender pa usitnite 3/4 smjese.
Vratite sve skupa na vatru i još kratko kuhajte.
Džem je gotov kada se zgusne i voda ispari.
Oprane staklenke stavite u zagrijanu pećnicu na 100°C, oko pola sata.
Vrući džem sipajte u vruće staklenke i dobro ih zatvorite limenim poklopcem.
Zamotajte u krpu i pustite da se postupno hladi.