Mnogi ljudi misle da je napraviti domaće tijesto za burek znanost, ali nije. Priprema domaćeg tijesta za burek zahtjeva samo malo više vremena i angažmana, ali rezultat je odlično tijesto kakvo nigdje ne možete kupiti. Kako pripremiti domaće tijesto za burek?
Sastojci potrebni za napraviti domaće tijesto za burek su:
- 500 grama glatkog brašna
- ulje
- sol
- mlaka voda.
Kako biste napravili domaće tijesto za burek najprije sve sastojke dobro umijesite rukom dok ne dobijete glatko tijesto. Obavezno prosijte brašno. Radite na pobrašnjenoj radnoj površini (stolu ili dasci), a gotovo tijesto razdvojite na 2-3 loptice, svaku posebno stavite na podmazan tanjur, svaki izlijte odozgo i dolje, lagano poravnajte rukom, prekrijte aluminijskom folijom i ostavite tijesto da odstoji 20 minuta.
Zatim domaće tijesto za burek rasporedite na čist, malo pobrašnjen pamučni stolnjak. Tijesto stavite na pobrašnjeni stolnjak i razvaljajte ga u krug rukama. Zatim ga pažljivo i nježno rastegnite na sve strane kruga tako da krug postaje sve veći i veći. Da biste to učinili, gurnite dlanove ispod tijesta, do sredine tijesta, s dlanovima okrenutim prema stolu. Ruke lagano povucite prema sebi i malo ih raširite i spustite tijesto na stol s rukama odozdo. Ponavljajte ovaj pokret dok tijesto ne rasporedite po cijelom stolu, sa svakim krugom kora će biti sve veća, finija i finija.
Kada domaće tijesto za burek rasporedite po cijelom stolnjaku ukolonite rubove tijesta. Vaše domaće tijesto za burek je spremno i sada je vrijeme da dodate nadjev prema želji i nastavite s pripremom bureka.