Mnogi konzumiraju kavu ujutro kako bi se prije razbudili i odradili obveze uspješno. Želite li uživati i pritom poduprijeti zdravlje mozga, u svoj omiljeni napitak biste trebali dodati - cimet.
Prema dr. Shaheenu Lakhanu, neurologu iz Miamija, kava je puno više od običnog pića.
Kava također može biti bogat izvor antioksidansa, spojeva koji se nalaze u hrani poput voća i povrća koji mogu pomoći u zaštiti stanica od svakodnevnih oštećenja.
"Mogu sa sigurnošću reći da kava nudi nekoliko značajnih prednosti za zdravlje mozga. Kofein, primarni aktivni spoj u kavi, djeluje kao stimulans koji pojačava budnost, poboljšava koncentraciju i može potaknuti kratkoročno pamćenje", objašnjava.
Kako cimet s kavom može pomoći u jačanju zdravlja mozga
"Budući da je kava solidan izvor antioksidansa, ona također može pomoći u zaštiti stanica mozga od oksidativnog stresa, što može pomoći u smanjenju rizika od degenerativnih bolesti mozga, kao što su Alzheimerova i Parkinsonova bolest", dodaje dr. Lakhan.
Neke studije su pokazale da redovita konzumacija kave može imati zaštitne učinke na mozak i potencijalno smanjiti rizik od moždanog udara.
Koliko god kava sama po sebi bila moćna za zdravlje mozga i kogniciju, dodavanjem nekoliko mrvica cimeta njezine prednosti (da ne spominjemo okus) mogu se podići na višu razinu.
"Cimet sadrži spojeve koji mogu pomoći u regulaciji razine šećera u krvi, što je ključno za održavanje stabilne kognitivne funkcije tijekom dana. Također je bogat antioksidansima i ima protuupalna svojstva koja bi mogla pridonijeti dugoročnom zdravlju mozga," objašnjava dr. Lakhan.
Šta treba preskočiti
Cimet uz kavu je jednostavan trik da unaprijedite jutarnji napitak, a ova kombinacija se također preporučuje i kao podrška za zdravlje crijeva. Da biste šalicu kave učinili što zdravijom, odustanite od umjetnih zaslađivača, koji negativno utječu na crijevne bakterije, a time indirektno i na zdravlje mozga.
Bilo bi dobro da se odreknete i kremastih dodataka s okusom koji se često stavljaju u kavu. Mnogi od njih sadrže velike količine dodatnog šećera i nezdravih masti, što može pridonijeti upalama i potencijalno povećati rizik od slabljenja moždanih funkcija tijekom vremena, tvrdi doktor za Wellandgood.
POGLEDAJTE VIDEO: Kava je najviše poskupjela u Hrvatskoj, a mogla bi i još. Provjerili smo koliko ćete je plaćati u kafiću