Dagnje na žaru privlačne su svima. Okusom će ispasti malo drugačije, nego kada ih pripremate u crvenom umaku, ali će tim okusom dagnje na žaru oduševiti svakog. Osim toga, velika je prednost da su dagnje na žaru brzo gotove.
Dagnje na žaru pripremaju se od sljedećih sastojaka:
- 2 kg dagnja
- 1 manji luk
- svježi peršin
- 2 režnja češnjaka
- 2 žlice maslinova ulja
- 1 žlica limunova soka
- 10 dcl prošeka
- sol, papar
Dagnje na žaru priprema:
Za početak dagnje očistite tako da ih operete u hladnoj slanoj vodi te dobro iščetkate.
Isto tako, potrebno je očistiti tzv. bradicu koja viri iz ove školjke, a kojom se ona drži za stijenu. Taj dio treba izvući i odstraniti. Tako očišćene dagnje stavite direktno na žar ili vruću ploču štednjaka i pecite ih dok se ne otvore. Zatim ih skinite s vatre te preko njih prelijte smjesu koju ste prethodno napravili od maslinova ulja, prošeka, limunova soka, sitno narezanog češnjaka, peršina i luka te malo soli i papra.
Sve dobro izmiješajte i poslužite dagnje na žaru.