Čokoladni desert /

Čokoladni kolač bez brašna - recept i priprema

Image
Foto: Pixabay

Nemate brašna, a želite pripremiti čokoladni kolač? Pripremite čokoladni kolač bez brašna na jednostavan način.

5.10.2022.
11:19
Pixabay
VOYO logo

Ovaj čokoladni kolač bez brašna, koji sadrži i čokoladu i kakao je jako ukusan! Gusta glazura od čokoladne glazure prelazi preko vrha. Evo kako se priprema čokoladni kolač bez brašna.

Sastojci za čokoladni kolač bez brašna:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 170 g komadića gorke čokolade
  • 113 g maslaca, sobne temperature
  • 150 g šećera
  • 1/4 žličice soli
  • 1 do 2 žličice espresso kave, po želji
  • 1 čajna žličica čistog ekstrakta vanilije, po izboru
  • 3 velika jaja
  • 40 g kakaa

Glazura za čokoladni kolač bez brašna:

  • 170 g komadića čokolade
  • 113 g gustog vrhnja

Kako se priprema čokoladni kolač bez brašna?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagrijte pećnicu na 180°C. Lagano namastite metalni okrugli kalup za tortu i izrežite komad pergamenta kako bi pristajao, namastite ga i položite na dno kalupa. Za pripremu čokoladnog kolača bez brašna stavite čokoladu i maslac u zdjelu prikladnu za mikrovalnu pećnicu i zagrijavajte dok se maslac ne otopi i ne omekša. Miješajte dok se ne otopi, po potrebi kratko podgrijte. To možete učiniti i preko plamenika postavljenog na vrlo nisku temperaturu. Otopljenu čokoladu/maslac prebacite u zdjelu za miješanje.

Umiješajte šećer, sol, espresso prah i vaniliju. Espresso poboljšava okus čokolade kao što to čini vanilija. Korištenje 1 čajne žličice jednostavno će poboljšati okus. Dodajte jaja, kratko miksajući dok ne postane glatka. Dodajte kakao prah i izmiksajte samo da se sjedini. Žlicom stavljajte tijesto u pripremljenu posudu. Pecite kolač 25 minuta. Izvadite iz pećnice i ohladite u plehu 5 minuta. Preokrenite čokoladni kolač bez brašna na tanjur za posluživanje.

Za pripremu glazure: stavite čokoladu u posudu otpornu na toplinu. Zagrijte vrhnje dok ne zavrije, ali da se po rubu pojavljuju sitni mjehurići. Prelijte vrhnje preko čokolade, vrlo kratko promiješajte da se sjedini i ostavite da odstoji 5 minuta. Ponovo miješajte. Glazuru prelijte žlicom po čokoladnom kolaču, rasporedite je da malo kapne po stranicama. Ostavite glazuru da se stegne nekoliko sati prije posluživanja čokoladnog kolača bez brašna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo