Kada kupujete dagnje, obavezno ih odmah odmotajte kod kuće kako bi mogle disati. Odbacite sve školjke koje su okrnjene, slomljene ili na bilo koji način oštećene. Također, bacite sve otvorene dagnje. Dagnje treba dobro zatvoriti i čuvati na hladnom mjestu gdje mogu disati. Slijedi čišćenje dagnji.
Neposredno prije kuhanja potopite dagnje u svježu vodu oko 20 minuta. Dok dagnje dišu, filtriraju vodu i izbacuju pijesak. Nakon otprilike 20 minuta, dagnje će imati manje soli i pijeska pothranjenog unutar ljuske.
Za skidanje tekstilnog vlakna držite školjku jednom rukom, drugom rukom prekrijte suhim ručnikom i uhvatite vlakno. Oštro ga povucite prema suprotnom kraju školjke. Ova metoda neće ubiti dagnju. Pazite dok ovo radite jer lako možete potrgati i ubiti dagnju. Bacite tekstilna vlakna.
Slijedeći korak u čišćenju dagnji je vađenje dagnji iz vode. Dagnje i vodu nemojte sipati u cjedilo jer bi pijesak koji je potonuo na dno mogao pasti natrag na dagnje. Stavite dagnje u drugu posudu s čistom, hladnom vodom. Čišćenje dagnji skoro je gotovo.
Čvrstom četkom obrišite preostali pijesak, školjke ili druge oceanske dodatke. Isperite dagnje pod hladnom vodom iz slavine i ostavite sa strane. Osušite ručnikom prije kuhanja.