Klasični recept za domaće brzo i fino varivo vrlo je jednostavan za napraviti i potrebno je 15 minuta vašeg vremena da pripremite sastojke, a nakon toga varivo se samo kuha. Ovaj puni obrok u jednom loncu je izdašan, ukusan i pun mekanih goveđih zalogaja, krumpira i mrkve.
Sastojci potrebni da se pripremi brzo i fino varivo su:
- 1 kilogram goveđeg pečenja izrezanog na komade od 4 cm
- 1 žličica košer soli
- ½ žličice krupno mljevenog crnog papra
- 2 žlice brašna
- 2 žlice maslinovog ulja
- ½ krupno nasjeckanog žutog luka
- 4 češnja češnjaka mljevena
- 1 velika mrkva narezana na komade od 5 cm
- 2 zlatna krumpira narezana na komade od 5 cm
- 2 šalice goveđe juhe
- ¼ šalice paste od rajčice
- 1 list lovora
Kako biste pripremili ovo brzo i fino domaće varivo najprije zagrijte pećnicu na 160°C. Začinite goveđe komade sa svih strana solju i paprom te ju pospite brašnom. Zagrijte maslinovo ulje u loncu za pećnicu na srednje jakoj vatri. Pržite govedinu u serijama, sa svih strana, 3-4 minute po seriji. Zapečenu govedinu prebacite na tanjur i ostavite sa strane.
U isti lonac dodajte luk, češnjak i mrkvu te pirjajte, povremeno miješajući, 2-3 minute. Dodajte krumpir, goveđu juhu, pastu od rajčice, lovorov list i majčinu dušicu te drvenom žlicom ostružite zapržene komadiće s dna lonca. Zakuhajte smjesu uz miješanje i vratite govedinu u lonac. Poklopite lonac i prebacite u prethodno zagrijanu pećnicu. Kuhajte brzo i fino varivo oko 2 do 2 i pol sata ili dok govedina ne omekša. Kušajte varivo i po potrebi ga dodatno začinite solju i paprom te poslužite toplo. Dobar tek!