Božić nije Božić bez prepunog blagdanskog stola, a to može mnogima zadati glavobolje. Srećom, postoje recepti za koje ne moramo napraviti kaos u kuhinji, a oduševit će sve generacije.
Jedan takav je i ova čokolada torta bez pečenja koju mogu napraviti i najveći kulinarski amateri.
Sastojci:
- maslac
- 225 grama čokolade
- 225 g slatkog punomasnog vrhnja
- 2 žličice mljevenog espressa
- 1/4 žličice soli
- kakao
(FOTO: Pexels)
Priprema
Manji i dublji protvan namastite maslacem i obrubite papirom za pečenje.
Malo otopite čokoladu na laganoj vatri, a u drugi lončić srednje veličine zagrijte vrhnje. Dodajte espresso i dobro promiješajte s vrhnjem. Kada je vrhnje vruće, maknite s vatre i dodajte malo soli.
Lagano otopljenu čokoladu dodajte u vrhnje i polako miješajte čitavo vrijeme. Smjesta mora biti potpuno ujednačena i svi se sastojci moraju stopiti.
Kada dobijete takvu masu sve prelijte u pripremljeni protvan željene veličine (što je veći protvan to će tanje biti kriške torte). Prekrijte najlonskom folijom i stavite u frižider na par sati, a idealno preko noći.
Pri serviranju možete posipati tortu kakaom ili mrvicama, ukrasiti je božićnim zvjezdicama ili bilo čime drugim.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!