Bistra riblja juha je ukusan i zdrav obrok koji se može pripremiti kod kuće. Ova juha je bogata hranjivim tvarima poput proteina, vitamina i minerala, a istovremeno je niskokalorična. Za pripremu bistre riblje juhe trebat će vam:
- 500 g bijele ribe (npr. oslić, brancin)
- 1 veliki luk, sjeckani
- 2 mrkve, sjeckane
- 2 stabljike celera, sjeckane
- 2 češnja češnjaka, sjeckana
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 žličica soli
- 1/2 žličice papra
- 2 litre vode
Kako biste pripremili bistru riblju juhu najprije u velikom loncu zagrijte maslinovo ulje na srednjoj vatri. Dodajte luk, mrkvu i celer. Dinstajte povrće oko 5 minuta dok ne omekša. Dodajte češnjak, sol i papar. Dinstajte još jednu minutu. Dodajte ribu i vodu u lonac. Dovedite juhu do vrenja, a zatim smanjite vatru i kuhajte na laganoj vatri oko 30 minuta.
Skinite juhu s vatre i pustite da se malo ohladi. Procijedite juhu kroz cjedilo u drugi lonac. Vratite juhu u lonac i zagrijte na srednjoj vatri dok ne zavrije. Skinite pjenu s vrha juhe i kuhajte na laganoj vatri još 5-10 minuta. Skinite bistru riblju juhu s vatre i ostavite da se malo ohladi. Skinite kožu i kosti iz ribe i narežite meso na manje komade. Vratite ribu u juhu i zagrijte na srednjoj vatri oko 5 minuta. Poslužite bistru riblju juhu toplu. Dobar tek!