Božić je - glavni argument za četiri, umjesto dvije sarme; za nekoliko sljedova jela; za nekoliko vrsta kolača; za kuhano vino ili toplu čokoladu u prevelikim količinama.
Što god konzumirali u vrijeme blagdana - oprašta nam se i ne broji se. Sve dok ne dođe 1. siječnja i onda se, najednom, ipak počne brojiti pa manijakalno upisujemo teretane.
Kako to izbjeći?
Pa - prestanite se prejedati!
"Lakše reći, nego napraviti", pomislit ćete. I složit ćemo se, no - kao maleni podsjetnik i motivaciju donosimo vam istraživanje koje su proveli nutricionisti iz Musclefood, a prenosi ga North Wales Live.
Tim stručnjaka otkrio je što se u našem tijelu zbiva satima nakon pojedenog - ili bolje rečeno - prejedenog blagdanskog jela.
Nakon sat vremena
Nakon što ste u svoj organizam unijeli maminu sarmu ili puricu s mlincima, vaš je mozak to registrirao i poslao krv ravno u vaš probavni trakt kako bi razgradila hranu. Da bi se razgradnja hrane mogla dogoditi, aktivira se vaš metabolizam, što rezultira bržim otkucajima srca, a povećava se i vaša unutarnja temperatura. Što mislite zašto vam je nakon jela odmah toplo i poželite ići direktno u krevet? Upravo zbog toga!
Cijelom tom procesu nimalo ne pomaže piće koje ste unijeli jer usporava probavu koja ionako već ima dovoljno posla s obilatim blagdanskim jelovnikom koji je završio u vašem želucu.
Dva sata nakon jela
Proteini i masti dva sata nakon jela ostaju u vašem želucu, ostavljajući vam nadutost i umor. U ovom periodu ćete imati i plinove jer se vaš organizam trudi izbaciti sav zrak koji ste unijeli u sebe uz nedovoljno prožvakanu hranu.
Naime, rafinoza je složeni šećer koji se nalazi u povrću kao što je prokulica. Rafinoza je nešto što tijelo ne može preraditi, što znači da postoji samo jedan izlaz.
Šest sati nakon jela
Nakon šest sati sva se hrana i piće nalazi u vašem debelom crijevu, a to znači samo jedno - ponovno ste gladni i ponovno tražite nešto za jelo.
Dvadeset i četiri sata nakon jela
Što se događa u vašem tijelu s hranom nakon dvadeset i četiri sata je zapravo sasvim logično. Sva neprobavljena hrana mora negdje otići...