Hrenovke u lisnatom tijestu, zamotane u sivi papir sa senfom na vrhu. Drugim riječima - "Viršle u zemički" s crvenog kioska. Miris je to brojnih djetinjstava, osobito onih generacija rođenih u Beogradu.
Nekada je takvih crvenih trafika u Beogradu bilo na svakom ćošku, a danas su gotovo nestali.
U nekadašnjoj Pohorskoj ulici, danas General Ždanovoj na Novom Beogradu, i dalje ponosno stoji dupli crveni kiosk koji prodaje hrenovke, ali bogatije opremljen.
Nekad davno, prije invazije junk-fooda, postojale su dvije stvari koje ste mogli kupiti na ulici ako niste ponijeli užinu u školu. Par hrenovki ili par kobasica u lepinji. Od priloga senf ili ništa. I sve to u crvenim plastičnim PKB kioscima zaobljenih uglova. Crveni kiosk prvi put se "pojavio" u centru Beograda kao pandan grčkim lokalima s girosom, odnosno kobasicama u Pragu.
Prodaja je išla odlično sve do kraja osamdesetih godina prošlog stoljeća, a najviše se u "viršlama" uživalo navečer, nakon noćnog izlaska, kada na prazan želudac najbolje pada vrela "viršla" u hrskavom lisnatom tijestu. PKB je prije ovih kioska držao drvene objekte u kojima su se mogle kupiti i kobasice. Oni koji ih se sjećaju kažu da bi se obogatio onaj tko bi ih sad "oživio".
Od 1992. godine, nažalost, više ih se nije moglo pronaći na ulicama, što zbog privatizacije, što zbog ere hamburgera i ostalih kulinarskih specijaliteta.
Crvenih kioska su se prisjetili i brojni pratitelji Facebook stranice Nostalgija, a fotografija je u samo tri sata prikupila više od 800 lajkova.
"E ovo su bili kiosci. Ovo danas ništa ne valja", "To su bila vremena", "Ajme, još im osjećam miris", "Nažalost, prošla su ta vremena", "Lijepa sjećanja na studentske dane", samo su neki od brojnih komentara ispod fotografija koja je mnoge vratila u vrijeme.
Za kraj, da ne bi bilo "da smo vas namamili", donosimo i recept.
Sastojci:
2 paketa od 4 hrenovke (prepolovljene, dakle 16 malih)
400 g mekog brašna
1 žličica soli
1/2 kockice kvasca
1 žličica šećera
125 ml toplog mlijeka
100 ml tople vode
50 g omekšalog maslaca
1 žumanjak + 2 žličice mlijeka, za premazivanje
sezam, za posipanje
Postupak:
- Hrenovke prepolovite, tako da dobijete 16 malih.
- Kvasac razmutiti sa 125 ml toplog mlijeka i žličicom šećera. U zdjelu sipati prosijano brašno, dodati sol, kvasac s mlijekom, vodu i omekšali maslac. Mikserom umijesite glatko tijesto koje treba biti srednje meko, nikako tvrdo. Pokriti pleh i ostaviti tijesto da odstoji pola sata.
- Umijesiti tijesto. Radnu površinu posuti brašnom i razvaljati tijesto u koru veličine 40x40 cm. Izrežite na 16 tankih trakica, pa svaku spiralno omotajte oko jedne hrenovke. Kiflice redati na pleh obložen papirom za pečenje i ostaviti na štednjaku, a pećnicu uključiti na 180°C.
- Nakon 20-30 minuta, kada se tijesto na plehu počne dizati, umutiti jedno žumanjak s dvije žličice mlijeka, premazati kiflice i posuti ih susamom. Pecite oko 25 minuta ili dok ne dobiju intenzivnu boju i miris.