Pečena slanina i jaja spadaju u tradicionalni engleski doručak, no ne moramo se praviti Englezi da bismo i mi uživali u njemu. U našim krajevima također se jede pečena slanina s jajima. Netko za doručak, netko za ručak.
No, znate li je savršeno ispeći, a da dimom ne aktivirate protupožarni alarm pa vas za stolom ne bude četvero, nego osmero - računajući vatrogasce koji dojure na intervenciju? Šalimo se!
Kuhaj pa peci
Chef Roice Bethel objavio je na TikToku video u kojem otkriva trik za savršeno hrskavu pečenu slaninu. " Želite li da hrska, morate ju skuhati", objašnjava mladi chef i dodaje kako je svjestan da to zvuči suludo, no "pali".
"Slanina se sastoji od dvaju dijelova: mišića koji su tamni i masti koja je bijela. I dok se mišići ispeku vrlo brzo, masti treba više vremena", objašnjava Bethel te navodi da upravo zbog toga u tavu treba dodati vodu i prvo skuhati slaninu, a onda je zapeći. Voda će usporiti zagrijavanje i osigurati da se i masni dio termički obradi pa neće biti žilav.
"Kada voda u potpunosti ispari, slanina postaje fina i hrskava, meso nije prepečeno niti zagorjelo, a masnoća se savršeno otopila pa je također hrskava", objašnjava chef. Ne preostaje nam ništa drugo, nego da isprobamo.