Priprema hrane za veća slavlja nikad nije jednostavan posao. Trebate uzeti jako puno toga u obzir, od preferencije gostiju do toga tko će jesti prije, a tko kasnije. Možda je najteže procijeniti dovoljnu količinu mesa za roštilj, s obzirom na sve opcije koje mislite posluživati. Hoće li ponestati salate, kruha ili ono najgore - mesa? Istražili smo kako odrediti točnu količinu mesa za roštilj.
Koja je standardna količina mesa po osobi?
Prije nego što se bacite na kupovinu i mariniranje mesa, trebate odrediti koliko ljudi planirate nahraniti. Kada pripremate roštilj, obično se računa na 300 do 400 grama sirovog mesa po osobi. Važno je imati na umu da se meso tijekom pečenja smanjuje, odnosno gubi oko 30 % težine, pa je preporučljivo uzeti nešto veću količinu. Vrsta mesa također igra veliku ulogu u određivanju potrebne količine:
- Za meso bez kostiju, poput svinjske vratine ili carskog mesa - 300 grama po osobi.
- Za meso s kostima, poput kotleta - 400 grama po osobi.
- Za piletinu (koja ima tendenciju da se brže osuši i smanji u težini tijekom pečenja) - 500 grama po osobi

Planiranje roštilja za 10 ljudi
Na primjer, ako ćete roštiljati s 10 ljudi, nećete pogriješiti ako uzmete 4 kile raznog mesa, od pilećih krilaca do carskog. Uzmite u obzir samo omjer mesa i neće biti gladnih niti će se baciti.
Druga stvar o kojoj trebate razmišljati je količina i vrsta priloga. Neka hrana je zasitnija od druge, pa će i to odrediti koliko će se mesa pojesti. Ako od priloga poslužujete pečeni krumpir, vaši gosti neće jesti toliko mesa, za razliku od posluživanjem s drugim prilozima poput salate od krastavaca u jogurtu ili crvene riže.
Zadnja stvar o kojoj trebate razmisliti je i demografija. Nije isto hraniti dvije četveročlane obitelji s djecom koja su izbirljivija i osmero prijatelja kojima je normativ pojesti pola kile mesa samostalno. O ovome će ovisiti i vrsta mesa koju uzimate - ako znate da vaši gosti ne jedu primjerice svinjetinu, tome trebate prilagoditi omjer.
POGLEDAJTE GALERIJU
POGLEDAJTE VIDEO Recept za svima omiljenu Cezar salatu