Samo par klikova na mobitelu ili računalu i svatko može postati vrtlar ili vrtlarica. Jedna od njih je i Antonia. Povrće joj se ubere i doveze, a ona samo treba odlučiti kako će ga pripremiti i pojesti.
"Meni je to super. Nemam stvarno vremena ići po dućanima i po tržnicama. Kad mi to dođe doma poslije posla, baš sam sretna", kaže Antonia iz Zagreba.
O povrću brinu radnici Grunteka, sve je ekološki uzgoj, dok vrtlari budućnosti iz udobnosti doma preko aplikacije prate kako sve napreduje. Kroz sezonu dobit će 26 isporuka po 6 ili 10 kilograma, ovisno koji su paket odabrali. Digitalni vrtovi počeli su mijenjati prehrambene navike građana.
"Ljudi nisu navikli redovito dobivati povrće, pogotovo miješano povrće u nešto većoj količini nego inače, ali sve više shvaćaju da to ima velike prednosti - bolje se hrane, jedu više povrća, kuhaju doma i manje jedu vani", govori direktor Grunteka Tino Prosenik.
Vrtovi u Čazmi preživjeli su i loše kišno vrijeme koje je poljoprivrednicama stvorilo probleme. Ovdje ih nije bilo jer ne ovise o jednoj kulturi. Sada se bere gotovo 10 vrsta povrća.
"Imamo peršin, celer, korabicu, neki dan je došao grašak pa i njega beremo", govori Ana iz Čazme.
Vrtovi se prostiru na 7 hektara, očekuje se da će dati 250 tona voća. U godinama koje dolaze rast će proizvodnja i broj korisnika, no počeci nisu bili laki.
"Imali smo 200-tinjak pretplatnika što je ništa. U drugoj smo godini udvostručili na 400, a sad se bliži broju od 1000 što nam je i cilj za ovu godinu. Sve je manje muke i možemo se koncentrirati više na kvalitetu i uslugu", kaže Prosenik.
A oni koji jedu iz tih vrtova, traže samo jedno - da za svojih 40-tak eura dobiju povrće koje će biti što zdravije i ukusnije, poput onoga kojeg su nekad nalazili u bakinom vrtu.
POGLEDAJTE VIDEO: Stanovnici Mečenčana s vrtačama žive 2,5 godine. Počela je sanacija, ali geotehničar poručuje: 'Otvarat će se i dalje'