'SVE JE POSKUPILO' /

Građani nezadovoljni cijenama ribe: 'Oslića sam kupila, pet eura dvije ribice'

Najbrže odu najjeftinije ribe. Kao i uvijek, broj jedan su srdele kojih zbog punog mjeseca trenutačno nema. U petak bi ih ipak trebalo biti i tada će cijena za kilogram iznositi četiri eura. U pristupačnu kategoriju ulaze i oslić, koji se može pronaći za pet eura i trlja za sedam eura

28.3.2024.
6:20
VOYO logo

Pripreme za Uskrs traju, a uoči Velikog petka mnogi će građani otići u ribarnice. Ovogodišnji stol bit će skuplji nego ikad.

"Oslića sam kupila, pet eura dvije ribice", govori Marija iz Zagreba. "Sve je poskupilo, skuše su po 14 eura, prije pola godine bile su 5. Nemam što misliti, svaki dan poskupljuje", nezadovoljan je Saša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najbrže odu one najjefitinije. Kao i uvijek, broj jedan su srdele kojih zbog punog mjeseca trenutačno nema. U petak bi ih ipak trebalo biti i tada će cijena za kilogram iznositi četiri eura. U pristupačnu kategoriju ulaze i oslić, koji se može pronaći za pet eura i trlja za sedam eura. Orada i brancin su kao i prošle godine 12 eura. Od slatkovodnih riba najpopularniji su šaran i pastrva s cijenom od oko osam eura po kilogramu. "Poskupile su skupe ribe kao škarpina, škampi veliki to je nešto otišlo. Oko 10 %, tu negdje", govori prodavač u ribarnici, Zoran Karamatić.

Image
CIJENE ZA TROČLANU OBITELJ /

'Najsiromašnija uskrsna košarica 116 eura. A slanac danas košta koliko i cijeli kruh prije eura'

Image
CIJENE ZA TROČLANU OBITELJ /

'Najsiromašnija uskrsna košarica 116 eura. A slanac danas košta koliko i cijeli kruh prije eura'

Zagrepčanin Luka smatra da u ponudi ima nešto za svakoga. "Svaka roba ima svog kupca, tko si može kupiti zubaca taj će ga i kupiti". To je, kažu, puno manje u odnosu na druge namirnice. "Što se tiče ribe, nit je riba poskupila u odnosu na meso i povrće koje će sada kupovati za Uskrs. Mislim da će im košarica ove godine porasti, ali ne zbog ribe nego drugih stvari", zaključuje Marija Mužanić, prodavačica u ribarnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim na tržnici, riba se može nabaviti direktno iz ribnjaka. Jedan takav nalazi se i u Zagrebu, a njegov vlasnik Emin Teskeredžić tamo gdje se uzgaja nekoliko vrsta pastrve čija je cijena narasla 20 %. "Naša cijena kalifornijske pastrve sada je 8 eura, a potočne pastrve 10 eura s time da je nama hrana u posljednje dvije godine otišla 45 % gore.”

Unatoč nikad skupljoj košarici, ako u njoj nema ribe, za mnoge je isto kao da nema ni Uskrsa pa se od tradicije ne odustaje. "Ne sjećam koliko je točno bilo prošle godine, ali što se može, to je takav običaj i tako će i biti", kaže Željko. Prava navala na ribarnice kreće od sutra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo