Ako ste se planirali javiti za posao grill majstora u Dubrovniku s plaćom od 3200 eura mjesečno, bolje da odustanete! Iako ne žele pred kamere, doznajemo da je pozicija popunjena! Sretni dobitnik je, iz restorana u okolici Dubrovnika kažu - top chef, inače Hrvat koji je zanat ispekao u Londonu i Dubaiju!
"To je nemoguće, pa ne prodaje on zlatni burger", govori Željko iz Dubrovnika.
"Jedan konobar sad u vrhu prestigao doktora ili ortopeda, to je stvarno jadno", kazao je Slaven Pljevalčić iz Dubrovnika.
Dok vani grije preko 35 stupnjeva, u ovoj kuhinji u špici sezone doslovno gori! Ante Matković, vrsni dubrovački kuhar i vlasnik jednog od boljih restorana u Starom gradu naglašava - nikad nije nedostajalo radnika kao ove sezone. Upravo zato mnogi daju visoke plaće.
"Ja preferiram da moji radnici rade normalnu smjenu 8 ura i da imaju sl dan bio 8 mj ili 2mj i po tome reguliram plaću", kazao je kuhar i vlasnik restorana Ante Matković.
Interes za dubrovačku turističko ugostiteljsku školu unazad nekoliko godina rapidno raste! Od iduće godine kuhari će se školovati četiri godine, a na hodnicima i oni često komentiraju potencijalne plaće!
"Mislim da je iskrivljena svijest kod mladih jer misle da je to lagan posao - da samo dođete odradite smjenu i za to dobijete 3500 eura pa je dosta drugačije kad krenete u realni svijet", govori nastavnik kuharstva u TUŠ Dubrovnik Mijo Marušić.
Da je sezona na Jadranu itekako primamljiva još uvijek ne znaju kuhari koji rade za najpoznatijeg turskog mesara Nusreta. Prati ga preko 50 milijuna ljudi, ima 17 restorana diljem svijeta a kuhare po satu navodno plaća - za naše pojmove sitnih 13 eura!
Pa dobro koja je uopće prosječna plaća u ugostiteljstvu u Hrvatskoj?
"Vjerujte mi tih 3200 eura za kuhara neće dobit nepalac ii filipinac, dobit će ga Hrvat! U eurima je prosjek oko 1000 eura a uvozna radna snaga 700 eura plaća - 600 - tu negdje znači", kazao je chef i zagrebački ugostitelj Marin Medak.
Svjetsko, a naše! Plaće su im možda astronomske, ali svejedno će ih nedostajati, kažu otprilike - 30 000 tisuća. Spasa ima - samo ako poslodavci na grill tavu stave - zlatnu ribicu!