Knedle sa čvarcima, janjeće lizalice, venecuelanski sendviči, poljički soparnik. Sve to, i puno više, ovih dana možete probati na Film food festivalu na zagrebačkom Zrinjevcu. Recept je jednostavan: gledate film o hrani dok uživate u hrani.
Dok u svijetu film festival znači gala večer i crveni tepih, zagrebački miriše po pečenoj janjetini. I na to, nitko nema zamjerki. Mix fine hrane i dobrog filma na Zrinjevcu izvukao je ljude s kauča na livadu.
Svaki dan završava filmom koji je povezan s hranom. Večeras je njemački film o grčkoj taverni Soul Kitchen. Već pola sata prije početka nema slobodnog mjesta na livadi. A tako je bilo cijelog dana.
Možda zbog opojnog mirisa koji se širi iz Kuće ljubitelja janjetine. Njihov specijalitet je Lamburger - sendvič od pečene janjetine s kajmakom, koji priprema ga kuhar iz Venezuele.
"Ova hrana se priprema jako brzo. Oko četiri minute vam treba za pripremu. hrane. Jako je dobro", rekao je kuhar Khaled gab Temi.
Janjetina u lepinji i nije baš jeftina. Košta 58 kuna, ali, kažu isplati se. Osim janjetine, hit festivala je burito s junetinom čija je cijena 45 kuna. Najjeftinija je delicija poljički soparnik. Komad stoji svega 10 kuna. Ogromna slasna pita s blitvom svaki se dan u Zagreb dostavlja iz Poljica, u zaleđu Omiša. Od Dalmacije do Istre stigli smo u par koraka.
"Burger koji sadrži istarski ombolo - vrhunsku pancetu. Prvi put burger napravljen od pravog mesa", pojasnila je Željka iz Istarske hiže. Koji košta 45 kuna. Uz burgere, u Istarskoj hiži ima i domaćeg istarskog pršuta.
Tradicionalno, na streetfood festivalu ima hrane iz cijeloga svijeta. Kubanskih sendviča sa svinjetinom, čeških slastica, a tu je i kolumbijska arepa - sendvičak za 40 kuna. "Nakon jela, sada sam sjela popiti par pića. Uživam u vremenu i predivnom okruženju. Sviđa mi se jako festival", rekla je Sema iz Turske.
Sema je stjuardesa koja je svratila u Zagreb na tri dana i kaže, sva tri će provesti ovdje. "Vikend je bilo preko 10 tisuća ljudi. Čovjek na čovjeku. Od 11 ujutro do 11 navečer. Preko dana su mame s djecom, ljudi koji okolo rade dođu na gablec. Dođu ljudi iza posla na after work party", komentirala je organizatorica Suzy Josipović Redžepagić.
Čak smo našli i štand bez hrane. Tamo nude egzotične kombinacije gina i tonika. "Uz svu ovu ponudu odlično, mi smo tu da utažimo žeđ nakon toliko slanoga", pojašnjava Domagoj iz Kofera. Siti odlazimo s food film festivala. Ako još niste i vi se stignete najesti. Festival traje do nedjelje.