Osam načina kako izbjeći nadutost i zadržati ravan trbuh

Ima ljudi koji mogu popiti litre gaziranog pića, da se to ne odrazi na nadutost njihovog trbuha.

9.7.2013.
9:05
VOYO logo

Izbjegavajte gazirana pića

Mjehurići mogu utjecati da vam trbuh izgleda kao balon ispunjen zrakom. Držite se obične vode, toplog ili rashlađenog čaja od đumbira. Đumbir dodajte u neki drugi čaj, u vodu ili hranu, jer ima umirujući utjecaj na probavni sustav i može pomoći smanjiti plinove koji uzrokuju nadutost.

Sol

Voda privlači sol kao magnet, pa kada jedete jako zasoljenu hranu poput kruha ili soja sosa, zadržavat ćete više vode u tijelu, što vas može napuhati. Da biste ublažili ili spriječili zadržavanje vode, u prehranu uključite hranu bogatu kalijem poput avokada, papaje, manga, banana i dinje. Kalij je prirodni diuretik, pa pomaže izbacivanju viška soli i tekućine iz organizma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proizvođači plinova

Iako su nevjerojatno zdravi, ako želite izbjeći nadutost na plaži, klonite se hrane koja proizvodi plinove poput brokule, kupusa, cvjetače, krastavaca, luka, prokulice, celera, jabuke, graha. Svaka od tih namirnica prirodno proizvodi plinove i tako izaziva širenje trbuha. Voće i povrće koje neće stvoriti taj efekt su mrkve, tikvice, paprike, dinje, grožđe, bobice.

Izbjegavajte alkohol

Može vam se činiti čudnim da ćete izbjegavanjem alkohola izbjeći nadutost trbuha, jer on dehidrira organizam, ali diuretički efekt alkohola može izazvati zadržavanje vode, zbog čega ćete se osjećati natečeno i tromo. Umjesto toga, držite se vode, a da biste se osjećali posebnije možete dodati grančicu svježe mente, krišuku limuna, limete ili malo bobičastog voća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Višak ugljikohidrata i šećera

Vaše tijelom ima sposobnost pohraniti otprilike 500-700 grama ugljikohidrata kao glikogen, energiju koju tijelo pohranjuje kao gorivo. Dio glikogena pohranjen je u jetri, ali većina je u mišićima, a za svaki pohranjeni gram trebate tri grama vode. Kada jedete više ugljikohidrata ili šećera više nego inače, zadržat ćete više glikogena i tekućine, što dovodi do nadutosti. Ne trebate potpuno odbaciti ugljikohidrate, ali ih trebate držati pod kontrolom.

Velike porcije

Hrana koja zauzima puno prostora u želucu, poput velikih porcija salate ili kokice, većinu vremena su dobar izbor. Ali ako želite ravan trbuh, držite se malih porcija, i hrane koja zauzima manje mjesta u želucu poput kuhanih mrkvi i nezaslađenog sušenog voća. Dobit ćete potrebne doze vitamina, minerala, antioksidanasa, bez rastezanja trbuha.

Što će vas još proširiti...

Preskakanje obroka, prebrzo jedenje, žvakanje žvakačih guma, cuclanje tvrdih bombona ili mentola, ispijanje tekućine na slamčicu - sve što uzrokuje gutanje više zraka, koji može ostati zarobljen u trbuhu i stvarati nadut izgled. Da biste to izbjegli, ne provodite duže od pet sati bez da ste nešto pojeli, sporije žvačite, usporite, dajte si vremena za obrok.

Izbjegavajte jako ljutu hranu

Ako ste ljubitelji ljutih začina, preko ljeta se suzdržite od njih. Oni mogu iritirati probavni sustav i povećati proizvodnju plina. Kako bi trbuh ostao ravan, obroci trebaju biti jednostavni, a biljke i začine koje koristite umirujući za probavu poput metvice, ružmarina i cimeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo