Lignje punjene sirom
Sastojci:
800 g lignji 200 g masnog, polutvrdog sira od ovčjeg mlijeka 2 češnja češnjaka 1 žlica peršina 50 ml maslinovog ulja 50 ml bijelog vina 2 žlice krušnih mrvica sol
Priprema:
Očistite lignje, a krakove sitno narežite i stavite u posudu srednje veličine.
Naribajte sir i dodajte ga u posudu s krakovima. Dodajte krušne mrvice, peršin i usitnjeni češnjak. Sve dobro promiješajte i dobivenom smjesom napunite lignje, a krajeve sastavite čačkalicama.
Zagrijte maslinovo ulje na tavi, pažljivo dodajte lignje i pecite ih šest do sedam minuta sa svake strane. Posolite, dolijte vino i kratko prokuhajte.
Hladne, slane lignje
Lignje očistite, dobro operite i skuhajte u hladnoj, slanoj vodi. Čim voda proključa procijedite. Popaprite, obilno zalijte maslinovim uljem i pustite neka se ohlade.
Ohlađene prelijte limunovim sokom ili domaćom kvasinom. Posložite ih na list zelene salate, uz zelene masline.
Sočne lignje sa žara
Sastojci:
0,5 kg lignji 0,5 kg blitve 3 do 4 mlada krumpira 4 češnja češnjaka maslinovo ulje, sol, papar svježi peršin limun
Priprema:
Krumpir očistite i izrežite na kockice, pa ga skuhajte u posoljenoj kipućoj vodi. Krumpir kuhajte 20 minuta, a pet minuta prije nego je gotov dodajte očišćenu blitvu.
Usitnite češnjak, peršin i umiješajte u ulje, te popaprite.
Lignje očistite, operite, prelijte limunovim sokom, pa 'bacite' na roštilj te ih dobro ispecite, ali pazite da žar ne bude jak.
Posložite ih na tanjur i poslužite uz umak od ulja, peršina i češnjaka.
Kuhanu blitvu i krumpir prelijte uljem, peršinom i češnjakom, te ugrubo zgnječite vilicom.