Ljetna juha od dagnji
Sastojci: 1,6 kg dagnji 2 dl bijelog vina 3 glavice luka 3 mrkve 2 lovorova lista 1 kriška celerova korijena 30 dag rajčica 2 velika krumpira 1/4 zelene paprike 1/4 crvene paprike maslinovo ulje limunov sok sol i papar
Priprema:
Operite dagnje, odbacite otvorene, a ostale zagrijavajte u poklopljenom loncu u kojem ste na žlici maslinova ulja propirjali glavicu luka.
Povremeno promiješajte, kad se školjke otvore ugasite vatru, dagnjama izvadite meso, a sok koji su pustile procijedite i ostavite u posebnoj posudi.
U jednom loncu skuhajte krumpir narezan na kockice, a u drugom ostalo povrće koje ste oprali i narezali.
U međuvremenu u sok od dagnji dodajte vino i vodu, luk, polovicu rajčice, mrkvu, celer, sol, lovor i papar. Skuhano povrće propasirajte, dodajte dagnje s vodom od kuhanja i rajčice narezane na kockice pa kratko prokuhajte. Posolite, popaprite i ukrasite tanko narezanim paprikama.
Riblja juha na korzikanski
Sastojci: 3 lista rotkvice 1 rajčica 2 krumpira 1 luk 3 češnja češnjaka 2 žlice maslinova ulja 500 g bianchettija sol i svježi papar tanko narezani bijeli tost
Priprema:
Odstranite peteljku pa sitno narežite listove, ogulite i očistite rajčicu pa narežite meso i oguljeni krumpir.
Nasjeckajte luk i zdrobite češnjak pa na ugrijanom ulju popržite oba dok ne dobiju zlatnu boju.
Dodajte listove rotkvice, krumpir, rajčicu i trećinu bianchettija. Dobro miješajte, začinite, dodajte litru vode i kuhajte 20 minuta.
Kad su krumpiri kuhani dodajte ostatak bianchettija. Kuhajte još minutu. U tanjure stavite tost pa po njemu prelijte juhu.
Domaća riblja juha:
Sastojci: 1 kg različite bijele ribe (škrpina, grdobina, ugor itd.) 15 dag riže 1/2 dl maslinovog ulja 20 dag mrkve 1 korijen celera 2 korijena peršina 1 mala glavica luka 2 režnja češnjaka 2 lovorova lista sol i papar u zrnu
Priprema:
U lonac složiti očišćenu ribu, korjenasto povrće, češnjak, prženi luk, lovor i papar u zrnu. Preliti vodom i staviti kuhati.
Kad zakuha, smanjiti vatru, dodati maslinovo ulje i kuhati pola sata na laganoj vatri.
Kad se riba počne odvajati od kostiju, skinuti s vatre, procijediti juhu, a ribu izvaditi i očistiti od kostiju.
Procijeđenu juhu vratiti na vatru, posoliti prema ukusu, dodati rižu i kuhati desetak minuta.
U zdjelu za juhu složiti komadiće ribe i korijenastog povrća, preliti juhom i poslužiti.
Sečuanska kiselo-ljuta juha
Sastojci: 2 jaja 150 g lignji 100 g gljiva 50 g mladog bambusa 200 g tofua 150 g škroba 50 g ulja 5 g sezamovog ulja 10 g papra sol ocat đumbir nasjeckani poriluk
Priprema:
Nasjeckajte gljive, mladi bambus, oguljeni đumbir i tofu na sitne komade.
Stavite bambus, gljive, tofu, sol, sojin umak, papar i ulje u lonac s toplom vodom. Kad zakipi, umiješajte škrob koji ste razmutili u vodi. Dodajte u lonac lagano miješajući.
Na kraju dodajte ocat, ulje od sezama i komadiće poriluka.
Goveđa juha
Sastojci: 1 kg govedine za juhu 2 mrkve 1 korijen celera 1 crveni luk korijen peršina jaje po osobi sol papar
Priprema:
U vreloj vodi skuhajte komad govedine za juhu s dvjema mrkvama, korijenom celera i peršina te jednim lukom, koji ste, prethodno raspolovljen, opalili na vatri ili prepržili na strujnoj ploči na štednjaku.
Posolite, popaprite i kuhajte dok meso bude meko. Procijedite u čistu bistru juhu, ubacite sirovo jaje koje ćete pjenjačom usitniti u trake.
Ako niste ljubitelj jaja, dodajte sitne rezance i prokuhajte.
Kuhano meso iz juhe možete poslužiti kao predjelo s umakom od rajčice, kopra ili s hrenom.
Gusta kokošja juha
Sastojci: kokoš svežanj povrća za juhu lovorov list sol, bijeli papar muškatni oraščić majčina dušica maslac brašno žumanjak vrhnje
Priprema:
Kokoš i porvće za juhu nasjeckano na krupne komade i zajedno s lovorovim listom zakuhajte u 2 l vode. Lagano kuhajte 2 sata. Posolite, popaprite, dodajte muškatni oraščić i majčinu dušicu.
Kokošja prsa narežite na rezance, juhu procijedite.
Napravite zapršku na maslacu, prelijte juhom, kuhajte 10 minuta, dodajte vrhnje i umiješajte žumanjak.