Zobeno mlijeko osim kalcija u sebi sadrži bjelančevine, masti, ugljikohidrate i minerale ali i sol, škrob i šećer. Upravo ugljikohidrati iz zobi će vam osigurati stalan izvor energije.
Nutrititivna svojstva zobi i zobenog mlijeka
Zob je poznata kao plemenita žitarica radi mnogih nutrititivnih svojstava, tako ona sadrži:
- minerale koji pridonose zdravlju kostiju
- masne kiseline - oleinsku i linolensku
- vlakna koja utječu na smanjenje kolesterola u krvi i poboljšanje probave
- škrob i ugljikohidrate koji osiguravaju stalan izvor energije
- folnu kiselinu
- antioksidanse
- vitamine
Zobeno mlijeko jako je važno za zdravlje
Zobeno mlijeko nastalo je kao alternativa kravljem mlijeku radi ljudi koji su osjetljivi na laktozu. Istraživanja su pokazala kako zob sadrži više bjelančevina od bilo kojeg zrna. Zobeno mlijeko ne trebaju piti samo alergičari već svi kako bi im se poboljšao rad crijeva i želudca, ali i srca. Beta-glukani u zobi snižavaju kolesterolu krvi i time smanjuju opasnost od bolesti srca i krvnih žila.
Jedna šalica zobenog mlijeka sadrži 36% preporučene dnevne doze kalcija i 10% preporučene dnevne doze vitamina A. Ne sadrži laktozu i bogato je kalcijem, a uz to je odlično i za vegane i vegetarijance. U odnosu na punomasno mlijeko, ne sadrži kolesterol te ima nizak udio masnoće.
Recept za domaće zobeno mlijeko
Radi svih ljekovitih i svojstava zobeno mlijeko sve češće postaje dio prehrane mnogih obitelji. Ovo mlijeko možete napraviti i kod kuće.
Potrebni sastojci:
- 1 šalica zobenih pahuljica
- 5 šalica vode
- prstohvat morske soli
- prirodni zaslađivač ili med
- 1/4 štapića vanilije ili ekstrakta po želji
Priprema: Zobene pahuljice stavite u posudu i prelijte s 2 šalice vode. Najbolje bi bilo ostaviti ih što duže, barem preko noći. Ujutro ih ocjedite i ispireite. Umješajte ih u blenderu pa na to dodajte 5 šalica vode i dalje mješajte. Kada je sve podjednake gustoće dodajte zaslađivač i vaniliju po želji.
Mješavinu iscjedite kroz cjediljku, a dobiveno mlijeko stavite u staklenu posudu. Obavezno ga držite na hladnom mjestu.