Chia sjemenke visoko su hranjive tvari, 100 grama sadrži čak 34,4 g vlakana, 16,5 g proteina i 26 g nezasićenih masnih kiselina, objavilo je američko Ministarstvo poljoprivrede.
Chia sjemenke potiču iz obitelji metvice i bile su osnovna namirnica drevnih civilizacija Azteka i Maje u Srednjoj Americi. Jeli su ih samostalno ili miješali s drugim žitaricama, a koristili su ih u lijekovima i za ulja.
Iako većina ljudi neće imati problema ako redovito jede ove sjemenke, neki ljudi ipak trebaju biti na oprezu. Stručnjaci upozoravaju da ljudi s određenim zdravstvenim stanjima moraju biti svjesni rizika.
Dr. Jimmy Louie Chun-yu sa Sveučilišta u Hong Kongu, kaže da bi ljudi koji su imali moždani udar trebali biti oprezni kada konzumiraju chia sjemenke zbog visoke koncentracije omega-3 masnih kiselina.
Ljudi koji uzimaju lijekove za razrjeđivanje krvi trebaju ograničiti uzimanje chia sjemenki jer mogu utjecati na cirkulaciju. Zbog toga se chia sjemenke ne preporučuju ni osobama s niskim krvnim tlakom.
(Foto: Pixabay)
Uz to, Louie kaže da ljudi s gastrointestinalnim problemima, poput Crohnove bolesti, trebaju biti oprezni da ne konzumiraju svakodnevno previše chia sjemenki. Neprobavljivi sadržaj vlakana može dovesti do gastrointestinalnih problema kao što su zatvor, proljev i nadimanje.
Sjemenke chia mogu izazvati alergijske reakcije, posebno kod osoba alergičnih na sezam, metvicu ili senf. U takvim slučajevima, kaže Louie za South China Morning Post, kontakt sa sjemenkama može izazvati reakcije.
Odlične su za dijabetičare
S druge strane, vlakna u chia sjemenkama ne podižu šećer u krvi niti troše inzulin kada su probavljeni, pa su korisne za dijabetičare. Također, chia sjemenke zaista mogu poticati mršavljenje. Zbog visokog sadržaja topljivih vlakana, sjemenke mogu nabubriti do 12 puta više od svoje prvotne težine u vodi, a to smanjuje apetit i povećava osjećaj sitosti.
Ove sjemenke su također odličan izvor minerala, uključujući kalcij, željezo, magnezij, mangan, fosfor i cink. Količina kalcija je šest puta veća nego u mlijeku, što ga čini idealnom hranom za osobe koje ne podnose laktozu ili koji ne konzumiraju mliječne proizvode.
Louie objašnjava da većina ljudi može za početak konzumirati jednu do dvije žlice chia sjemenki, a zatim polako povećavati na oko dvije žlice.