Jaja imaju široku primjenu u kulinarstvu i gotovo u svemu su - od tijesta i krema do juha do variva i namaza. Koriste se u slatkim i slanim jelima i nije lako pronaći odgovarajuću zamjenu za njih.
No, zamjena za jaja postoji i kuhari tvrde da je odlična, a pritom i jeftina. Riječ je o akvafabi, odnosno tekućini u kojoj smo kuhali grahorice. Akvafaba je sastavljena od škroba i proteina, a sadrži sve što sadrži jaje, osim što je niskokalorična i nema masnoća.
(FOTO: Thinkstock)
Da biste je dobili kuhajte primjerice slanutak ili grah oko sat vremena pa tu tekućinu, ukoliko nije gusta, nastavite kuhati dok ne postigne konzistenciju jednaku onoj koju ima bjelance.
Želite li s akvafabom raditi meke biskvite, prvo ju umutite, isto kako bi umutili bjelance. Postat će bijela i čvrsta. S akvafabom možete raditi i palačinke. Što se tiče mjera, zamjena za jedno jaje su tri žlice akvafabe.
Želite li brže rješenje, ne morate kuhati slanutak, nego iskoristite tekućinu od onog konzerviranog. I ona je dobra zamjena za jaja.
Čitajte još:
- Alergija na jaja: nije jednostavno, kako se čini, izbjegavati jaja
- Testiranje na alergije: brz i siguran način da otkrijete na što ste alergični
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!