probajte, oduševit ćete se /

Zamjena za jaja: ako ste alergični na jaja, imamo odličnu alternativu

Image
Foto: Thinkstock

Ima jednaku teksturu kao bjelanjak i jednako se ponaša kada je umutite u čvrsti snijeg. Osim toga, niskokalorična je, bez masnoća i jeftina zamjena za jaja

8.9.2017.
13:24
Thinkstock
VOYO logo

Jaja imaju široku primjenu u kulinarstvu i gotovo u svemu su - od tijesta i krema do juha do variva i namaza. Koriste se u slatkim i slanim jelima i nije lako pronaći odgovarajuću zamjenu za njih.

No, zamjena za jaja postoji i kuhari tvrde da je odlična, a pritom i jeftina. Riječ je o akvafabi, odnosno tekućini u kojoj smo kuhali grahorice. Akvafaba je sastavljena od škroba i proteina, a sadrži sve što sadrži jaje, osim što je niskokalorična i nema masnoća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Da biste je dobili kuhajte primjerice slanutak ili grah oko sat vremena pa tu tekućinu, ukoliko nije gusta, nastavite kuhati dok ne postigne konzistenciju jednaku onoj koju ima bjelance.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Želite li s akvafabom raditi meke biskvite, prvo ju umutite, isto kako bi umutili bjelance. Postat će bijela i čvrsta. S akvafabom možete raditi i palačinke. Što se tiče mjera, zamjena za jedno jaje su tri žlice akvafabe. 

Želite li brže rješenje, ne morate kuhati slanutak, nego iskoristite tekućinu od onog konzerviranog. I ona je dobra zamjena za jaja.

Čitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 20
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo