Prema novom istraživanju, sredovječne žene koje vode dnevnik prehrane mogu izgubiti 2,7 kg više od onih koje to ne čine, ali preskaču obroke. Što je još gore, žene koje preskaču obroke su u prosjeku 3,6 kg teže od žena koje jedu redovito.
Znanstvenici s Fred Hutchinson Cancer Research Centera u Seattleu pratili su utjecaj različitih tehnika mršavljenja kod starijih, debljih žena, te zaključili da jednostavne promjene u ponašanju čine veliku razliku na vagi.
Istraživanje je također pokazalo da žene koje ručaju u restoranu barem jednom tjedno, u prosjeku imaju 2,3 kg više nego žene koje ručaju samo ono što same skuhaju.
Anne McTiernan, direktorica Centra za prevenciju Hutchinson, koji je i proveo studiju, kaže: 'Čini se da je ključno znati što jedete i koliko ste pojeli.'
'Za osobe koje pokušavaju smršavjeti, najvažniji savjet je da počnu voditi dnevnih prehrane. Tako će lakše kontrolirati dnevne kalorijske ciljeve', dodala je.
Što više i preciznije zapisujete, manje jedete
McTiernan je objasnila da je s većom količinom zapisanih podataka došlo do većeg gubitka na težini. Jednostavno bilježenje podataka povećalo je svijest o hrani i kalorijama. Preciznost je također važna, zapisujte stoga i sve preljeve ili začine koje koristite.
Vježbanje je nužno utoliko što pomaže u održavanju nove težine i sprečava gubitak mišićne i koštane mase. Unos hrane je ono o čemu ovisi hoćete li ili nećete smršavjeti.
U istraživanju su sudjelovale 123 žene u dobi od 50 do 75 godina koje žive na području Seattlea.