Oprez /

Visokorizične namirnice: Hrana koja najčešće izaziva trovanje organizma

Image
Foto: Profimedia

Visoke temperature pokucale su nam na vrata, a uz to raste i rizik od trovanja hranom. Provjerite za koje je namirnice potreban dodatan oprez i spriječite posljedice

6.6.2019.
9:40
Profimedia
VOYO logo

Riža

Riža je možda i najpopularniji prilog uz jela i temelj obroka za više od polovice svjetske populacije. No, pripada visokorizičnoj hrani. Nekuhana riža može biti zaražena sporama bakterije Bacillius cereus koja proizvodi toksine. 

Image
Foto: Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Živi u suhim uvjetima, a može čak izdržati i termičku obradu. Ako ostavite kuhanu rižu na sobnoj temperaturi, ove spore pretvaraju se u bakterije koje rastu u vlažnim i toplim uvjetima. Što duže riža stoji na sobnoj temperaturi, to je nesigurnija za jesti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
4/7
savrseni
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo
Još iz rubrike
Image
ČUDO NEVIĐENO /

Znanstvenik preživio nemoguće: Kroz glavu mu je prošao snop smrtonosne doze zračenja