Riža
Riža je možda i najpopularniji prilog uz jela i temelj obroka za više od polovice svjetske populacije. No, pripada visokorizičnoj hrani. Nekuhana riža može biti zaražena sporama bakterije Bacillius cereus koja proizvodi toksine.
![Image](https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/16332882-8f1b-11ec-b27c-0242ac120021/v/42bc9a34-9d0c-11eb-a404-cedfb09875dd/1280x1280-42bcbbf4-9d0c-11eb-8f97-cedfb09875dd.webp)
Foto: Thinkstock
(FOTO: Thinkstock)
Živi u suhim uvjetima, a može čak izdržati i termičku obradu. Ako ostavite kuhanu rižu na sobnoj temperaturi, ove spore pretvaraju se u bakterije koje rastu u vlažnim i toplim uvjetima. Što duže riža stoji na sobnoj temperaturi, to je nesigurnija za jesti.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa