Istraživanje provedeno na miševima pokazalo je da prehrana siromašna energijom (kalorijama) oštećuje imunološki sustav i smanjuje sposobnost odgovora organizma na infekciju. Novo istraživanje pokazuje i da prehrambeni aditiv maltodekstrin, koji se često koristi kao sastojak umjetnih sladila, može pogoršati Chronovu bolest. Naime, istraživanje provedeno u laboratorijskim uvjetima pokazuje da maltodekstrin potiče rast bakterije E.coli u tankom crijevu.
Osim u umjetnim sladilima, maltodekstrina ima i u pahuljicama, konzerviranom voću, desertima, instant-pudingu, umacima. Koristi se i u farmaceutskoj industriji kao dio smjese za oblaganje tableta.
Chronova bolest
Chronova bolest je upalna bolest probavnog sustava, koja uzrokuje oticanje, bol i stvaranje ulkusa (čireva) u probavnom sustavu. Može zahvatiti bilo koji dio probavnog sustava, no najčešće zahvaća tanko crijevo. Ne zna se točan uzrok bolesti, no smatra se da je bolest multifaktorijalna – kombinacija mikroba, genetike i ostalih okolišnih čimbenika.
E.coli
E.coli je bakterija koja se često nalazi u probavnom sustavu ljudi, i to u debelom crijevu. Prijašnja su istraživanja otkrila čestu prisutnost ove bakterije kod oboljelih od Chronove bolesti, ali u tankom crijevu. Smatra se da E.coli može pridonijeti upali crijeva kod ovih bolesnika
http://www.vitamini.hr/