Kada se radi o pripremi smoothieja, obično se radi o istom popisu namirnica koje ulaze u blender: biljna mlijeka, proteinski prah, špinat, bobičasto voće i banane. Ali liječnik i gastroenterolog Will Bulsiewicz, autor knjige "Fiber Fueled" ima omiljeni smoothie sastojak koji nije toliko očekivan.
"Potpuno sam opsjednut stavljanjem klica brokule u smoothie - to je moje tajno oružje", kaže dr. Bulsiewicz za Wellandgood. Možete uzgajati klice kod kuće, ali i kupiti u trgovini.

(Foto: Profimedia.hr)
"Klice brokule otpuštaju fitokemikaliju koja se zove sulforafan, zbog čega imaju gorkast okus", kaže dr. Bulsiewicz. "Kažem, zagrli gorko! Sulforafan je apsolutno nevjerojatan. On liječi crijeva, smanjuje upalu i može pomoći u borbi protiv raka. Dalje kaže da klice brokule sadrže mnogo veću količinu sulforafana od zrele brokule, zbog čega predlaže češće konzumiranje klica.
Klice brokule možete staviti u gotov smoothie, važno je ublažiti gorčinu s drugim namirnicama poput bobičastog voća ili banana.