Istraživanje američkih znanstvenika objavljena u British Journal of Nutrition bavilo se ispitivanjem do koje mjere unos suhih šljiva može spriječiti gubitak koštane mase kod žena s dijagnosticiranom osteopenijom u postmenopauzi. Za potrebe istraživanja regrutirano je 236 žena koje ne uzimaju nikakvu hormonsku nadomjesnu terapiju ili neki od lijekova za koje je utvrđeno da utječu na metabolizam kostiju. Ispitanice su podijeljene u dvije skupine. Prva je skupina tijekom 12 mjeseci svakodnevno unosila 100 g suhih šljiva, dok je druga skupina unosila suhe jabuke. Obje su skupine tijekom trajanja istraživanja unosile i 500 mg Ca i 400 IJ vitamina D.
Nakon pomnog testiranja pokazalo se da unos suhih šljiva povećao gustoću koštane mase lakatne kosti i kralježnice u usporedbi s unosom suhih jabuka čime je dokazano kako unos suhih šljiva zaista jača kosti.
http://www.vitamini.hr/
arti-201110040047006 arti-201108260053006 arti-201108020531006 arti-201107250312006