Puno smo puta čuli za žučne kamence i probleme s žučnim mjehurom, ali o čemu se zapravo radi, kako do toga dolazi i možemo li si pomoći?
Probava je kompleksan proces koji zahtjeva koordinaciju nekoliko ključnih organa u tijelu. Niz tekućina zajedno rade u probavljanju hrane i iskorištavanju korisnih nutrijenata. Žučna vrećica je zadužena za razgradnju masti u tijelu.
Masnoće iz masne hrane prolaze kroz vaš organizam bez normalne razgradnje kad žučnjak ne funkcionira, a zbog toga dolazi do niza neugodnih simptoma.
(FOTO: Thinkstock)
Kako radi žučna vrećica?
U pitanju je mali organ u obliku kruške koji je povezan s jetrom. U njemu se nalazi komponenta koja dolazi iz jetre te se otpušta u unutarnje organe kad jedemo masnu hranu.
Ta tekućina sadrži određene soli i uspješno razgrađuje masti i omogućuje normalnu apsorpciju tvari. Prisjetimo se, mast je jedna od šest ključnih makronutrijenata.
Što kad žučnjak ne funkcionira?
Disfunkcija ovog organa onemogućuje tijelu da razgradi masnoće i iskoristi masti iz hrane koju jedete. Drugi se nutrijenti normalno probavljaju i apsorbiraju, a mast ostaje nerazgrađena. Moguće je da osjetite napuhavanje nakon što jedete masniju hranu. Tipične su i promjene u stolici poput proljeva i intenzivnijeg mirisa te boje zbog masnoća.
Simptomi problema sa žučnjakom su:
- bol u gornjem desnom dijelu abdomena
- povraćanje i mučnine
- groznica
- promjene u radu crijeva
- promjene u urinu.
Prehrambene navike
Liječnici najčešće preporučaju dijetu s manjim unosom masnoća kako bi tijelo lakše razgradilo svaki obrok i maksimalno iskoristilo hranjive tvari. U većini slučajeva pacijenti se okrenu opciji uklanjanja žučnjaka, budući da će jetra nastavili proizvoditi male količine tvari koja razgrađuje masti.
Ipak, to utječe na prehrambene navike pa bi tako većina ljudi nakon operacije trebala unositi minimalne količine masti.