Konzumacija zelenog lisnatog povrća značajno smanjuje rizik od razvoja karcinoma usne šupljine kod žena koje puše. Sve veći broj dokaza ukazuje na to da i omega-3 masne kiseline, namirnice bogate prehrambenim vlaknima, orašasti plodovi i sjemenke, također mogu smanjiti rizik od spomenute bolesti.
arti-201007270020006Porast broja oboljelih od karcinoma usne šupljine, prema istraživanjima, posljedica je pretjeranog pušenja, pijenja i nepravilne prehrane, a prema novijim istraživanjima i posljedica HPV-a te oralnog seksa.
Istraživanje koje je trajalo 26 godina, tijekom kojih je u izabranoj skupini dijagnosticirano 146 slučajeva karcinoma usne šupljine, pokazalo je da se kod pušačica rizik od razvoja karcinoma usne šupljine značajno smanjuje svakim obrokom zelenog lisnatog povrća.
Vitamini.hr.
Vezani članci:
arti-201007220021006 arti-201103180471006