"Skandinavska Sense dijeta" nudi novi način gubitka i zadržavanja kilograma. Prestanite zbrajati kalorije i neprestano vagati hranu. Prestanite izbjegavati masnoće i jesti dosadne obroke. Ionako je malo dijeta koje rezultiraju trajnim gubitkom kilograma. "Skandinavska Sense dijeta" nudi alternativu – provjeren i testiran način prehrane utemeljen na zdravome razumu. Način prehrane kojim se stari kilogrami neće vratiti.
Suzy Wengel, autorica dijete, svojom je metodom smršavjela 40 kilograma. Suzy ima četrdeset godina, nutricionistica je i majka je petero djece. Isprobajte recepte iz knjige:
Jušna curry piletina s rižom
- ½ maloga luka
- 1 mali poriluk
- ½ češnja češnjaka
- 2 žličice curryja u prahu
- ½ žličice mljevenoga kima
- 1 žlica maslinova ulja
- 150 g piletine
- 300 ml pilećega temeljca
- ½ žličice sušene majčine dušice
- 1 mala rajčica
- ½ crvene paprike
- ½ žličice soli malo papra
- 2 žličice kukuruznoga škroba razmućenoga u 50 ml hladne vode
- 40 g riže
- 30 ml slatkoga vrhnja (38 % m.m.)
- peršin ravnih listova za ukras
Priprema:
Luk nasjeckajte, a poriluk i češnjak narežite. Curry u prahu i kim zagrijte u tavi s debelim dnom da zamirišu. Dodajte maslinovo ulje, luk, poriluk i češnjak te pržite dok luk ne omekša.
Piletinu nasjeckajte i dodajte je u tavu. Neka posmeđi sa
svih strana, a onda joj dodajte temeljac i majčinu dušicu.
Poklopite juhu i pustite da na slaboj vatri kuha
oko 20 minuta.
Rajčicu i papriku izrežite na kockice i stavite ih u juhu.
Začinite solju i paprom te juhu zgusnite kukuruznim škrobom. U
posebnoj posudi skuhajte rižu. Zagrijte juhu da bude dovoljno
vruća i dodajte joj vrhnje. Na vrh stavite rižu i
ukrasite grančicama peršina.
Što bi trebalo biti na tanjuru: Porcija juhe s rižom ukrašena peršinom. Vrijeme pripreme oko 30 minuta.
(Foto: Promo)
Tortilja s pečenom junetinom
UMAK OD MANGA:
- 20 g mango chutneyja
- 30 g majoneze
- ½ žličice curryja u prahu sol i papar po želji
- 1 mrkva
- 1 velika tortilja, najbolje integralna, oko 70 g
- 25 g miješanih listova salate
- 50 g mahuna
- 30 g kiselih krastavaca
- 150 g pečene junetine narezane na trakice
Za umak pomiješajte mango chutney, majonezu i curry u
prahu. Začinite solju i paprom. Mrkvu izrežite na štapiće.
Položite tortilju na dasku za sjeckanje i namažite je s
pola umaka. Na vrh stavite listove salate, povrće i
june- tinu, dodajući ostatak umaka u sredinu. Ukrasite divljim
češnjakom. Jedan kraj tortilje preklopite da posluži
kao osnovica, a zatim i dvije stranice tako da
oblikuje omotnicu.
Što bi trebalo biti na tanjuru: Tortilja
napunjena šakom povrća, šakom mesa i s malo mango umaka.
Vrijeme pripreme oko 10 minuta.
(Foto: Promo)
Zeleni smoothie
- 100 g zamrznutoga pasiranog špinata
- 150 g zamrznutih jagoda
- 200 ml obranoga mlijeka
- 60 ml slatkoga vrhnja (38 % m.m.)
- ½ žličice ekstrakta vanilije
- 1 žličica tekućega sladila
- 40 g sira, najviše 17 % m.m.
- 2 ploške dimljenoga svinjskog karea
- 2 – 3 male mrkve
- 2 – 3 rotkvice
Stavite špinat, jagode, obrano mlijeko, vrhnje, ekstrakt vanilije i sladilo u mikser. Smiksajte da bude gusto. Možda ćete mikser morati zaustaviti nekoliko puta, promiješati sastojke i ponovno miksati. Sir izrežite na štapiće ili male ploške.
Uz smoothie poslužite sir, dimljenu svinjetinu, mrkve i rotkvice.
Što bi trebalo biti na tanjuru: Smoothie, pola šake sira, rotkvice, narezano meso i mrkve. Vrijeme pripreme oko 10 minuta.
Pročitajte još:
- Koja je bolja, mediteranska ili japanska dijeta?
- Odlučili ste se za ketogenu dijetu? Izbjegnite nuspojave uz ova tri nutrijenta
- Greške i savjeti jedne nutricionistice
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!