Često smo na meti ponuda novih vrsta egzotične superhrane koja je odlična u borbi protiv raka, piše Večernji list, koji ističe da se za njih izdvaja golem novac, a nabava tih namirnica često je pravi pothvat.
Portal EcoSalon, navodi Večernjak, upozorava da sve to nije potrebno zato što u kuhinji već imamo bioaktivne namirnice, odnosno one koje stupaju u interakciju s vašim tijelom i tako mu pomažu da se obrani od malignih bolesti. Ima ih sedam, a pomoći će vam i da smršavite, snizite krvni tlak i izbacite karcinogene tvari iz tijela. arti-201003110284006 Prvo je na popisu crno vino, čija redovita konzumacija snižava rizik od obolijevanja od nekih vrsta raka. Jedno je istraživanje iz 2009. pokazalo da koktel spojeva koji su u njemu sprečava oštećenje stanica.
Znanstvenici su također potvrdili da brokula sadrži glukosinolate koje naše tijelo pretvara u isotiocinate koji izravno djeluju na maligne stanice.
Ključ je ljekovitosti soje u tome da se uzima u manjim količinama jer samo tako blagotvorno djeluje na organizam.
I mrkva ima spojeve koji sprečavaju stvaranje tumora.
Redovita konzumacija oraha, pak, znatno smanjuje rizik od obolijevanja od raka dojke.
Beta glukani iz zobenih pahuljica povećavaju stvaranje žuči i tako sprečavaju apsorpciju kolesterola.
Jogurt je također prepun korisnih mikroorganizama koji jačaju imunitet.
Znanstvenici iz Centra za rak u Irskoj tvrde da bifidobakterija iz jogurta razara maligne stanice, pa bi mogla poslužiti kao prirodna kemoterapija. Primjena bi bila jednostavna – pacijenti bi dobili šalicu jogurta s velikim koncentracijama odabranih bakterija, prenosi Večernjak.
Prethodni članci:
arti-201001290772006 arti-200602020025006 arti-200601230354006