Postoje stotine kultiviranih vrsta kvinoje, ali najčešće dostupne inačice u trgovinama su bijela, crvena i crna kvinoja. Koje su zdravstvene prednosti kvinoje?
Par brzih činjenica o kvinoji:
- smatra se da kvinoja sprječava brojne bolesti
- relativno je bogata antioksidansima, u usporedbi s ostalim žitaricama
- može se pripremiti za samo 15 minuta
- kvinoja ima prirodno gorak sloj nazvan saponin koji djeluje kao insekticid
Sedam zdravstvenih prednosti kvinoje - ako ju jedete često:
1. Kompletan je protein
Jedna je od samo nekoliko biljnih namirnica koja se smatraju cjelovitim bjelančevinama, koja sadrže svih devet esencijalnih aminokiselina - to su aminokiseline koje naša tijela ne mogu proizvesti i stoga ih trebamo unositi prehranom.
2. Mangan
Jedna šalica kuhane kvinoje sadrži gotovo jednu trećinu preporučene dnevne količine mangana. Mangan je neophodan za razvoj, metabolizam i antioksidanse, a također je bitan za pravilno funkcioniranje mnogih enzima.
3. Željezo
Željezo je neophodno za niz procesa u ljudskom tijelu. Na primjer, bitna je komponenta hemoglobina, spoja koji prenosi u našoj krvi. Održavanje odgovarajućih razina željeza nužno je za zdravlje.
4. Magnezij
Bogata je magnezijem, neophodnim za funkciju više od 300 enzima; on je prisutan u svakoj stanici našeg tijela. Niska razina magnezija povezana je s grčevima mišića, kardiovaskularnim bolestima, dijabetesom, visokim krvnim tlakom, osteoporozom i migrenama.
5. Visok sadržaj vlakna
Zbog visokog sadržaja vlakana kvinoja smanjuje rizik od zatvora, bolesti srca (snižavanjem krvnog tlaka i smanjenjem kolesterola) i hemoroida. Dokazano je da prehrana visoka vlaknima pomaže u poboljšanju kontrole šećera u krvi.
6. Vitamin B2
B2 je neophodan za pravilno funkcioniranje niza enzima. Postoje neki dokazi da riboflavin može pomoći smanjiti neke vrste migrenozne glavobolje. Iako je u zapadnim zemljama rijetko, nedostatak B2 može uzrokovati kožne osipe, anemiju i svrbež, crvene, osjetljive oči.
7. Pomaže u sprječavanju nastanka bubrežnih kamenaca
Kvinoja ima potencijalni zaštitni učinak protiv bubrežnih kamenaca. To je zato što pomaže u upravljanju razinama kalija.
Pročitajte još:
- Ovo je jedna od najzdravijih namirnica svih vremena
- Što Beyonce, Kim, Gisele i ostale poznate dame stavljaju u svoju salatu?
- Važnost obroka nakon treninga: Koje namirnice izabrati?
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!