Nova studija poljuljala je uvjerenje da je zdravije imati jake bokove i bedra nego salo na trbuhu. Naime, žene kojima se salo nakuplja oko bokova i stražnjice imaju abnormalnu razinu dvaju proteina koji se povezuju s ranim rizikom od srčanih bolesti i dijabetesa.
Ljudi čiji je oblik tijela sličan jabuci – s mastima koncentriranima oko trbuha – dugo su slušali da imaju veći rizik od srčanih bolesti i dijabetesa nego oni čiji je oblik tijela sličan kruški.
Međutim, nova istraživanja o zaštitnom djelovanju sala na bokovima, bedrima i stražnjici pokazuju da je najvjerojatnije riječ o mitu.
Tim znanstvenika s UC Davisa otkrio je da salo oko bokova i stražnjice proizvodi abnormalnu razinu dvaju proteina koji mogu dovesti do upala i otpornosti na inzulin, što su rani faktori rizika za razvoj srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2.
Voditelj istraživanja dr. Ishwarlal Jialal kaže: 'Masnoće na trbuhu dugo su se smatrale najopasnijima za zdravlje, dok su se naslage sala na bedrima i stražnjici smatrale pozitivnima jer navodno štite od dijabetesa, srčanih bolesti i metaboličkog sindroma.'
'Naše istraživanje je srušilo mit da je ovo salo dobro', napisali su znanstvenici.
Metabolički sindrom odnosi se na grupu faktora rizika koji se pojavljuju zajedno, udvostručuju rizik od srčanih bolesti i povećavaju rizik od dijabetesa pet puta. U rizične faktore spada široki struk, niska razina 'dobrog' kolesterola, otpornost na inzulin i visoka razina triglicerida.
Dr. Jialal i njegove kolege su proveli istraživanje na 45 pacijenta s ranim znakovima metaboličkog sindroma, što znači da imaju barem tri faktora rizika. U kontrolnoj skupini njihovih vršnjaka istog spola, u kojoj je bilo 30 osoba, imali su manje od dva faktora rizika za metabolički sindrom te normalnu razinu glukoze i triglicerida u krvi.
Testirali su kompletnu krvnu sliku, profil lipida, razinu glukoze u krvi i krvni tlak. Mjerena je i razina četiriju proteina u plazmi te im je uzet uzorak iz tkiva stražnjice.
Tim je otkrio da salo oko bokova podiže razinu proteina koji je povezan s visokim krvnim tlakom i niskom razinom 'dobrog' kolesterola. Ispitanici su istovremeno imali nižu razinu proteina omentin-1 koji je povezan s visokom razinama glukoze u krvi.
Studija je objavljena u časopisu The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.