Samo kapljica mlijeka dovoljna je da smanji učinak antibiotika

17.6.2014.
15:10
VOYO logo

Razne kombinacije hrane i lijekova mogu imati brojne neželjene učinke, no većina ljudi nikad ne bi pomislila da je jedan od "krivaca" za to i mlijeko. Predstavnici Njemačke udruge ljekarnika objasnili su da se kalcij iz mlijeka u probavnom traktu veže za određene lijekove, stvarajući slabije topive spojeve koje krvožilni sustav ne uspijeva apsorbirati.

Zbog toga njemački ljekarnici upozoravaju kupce da nakon uzimanja antibiotika i lijekova protiv nastanka i širenja osteoporoze pričekaju dva sata prije konzumiranja kave s mlijekom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među ostalim interakcijama su istodobno konzumiranje sladića i lijekova za visoki krvni tlak jer ova biljka sadrži supstancije koje utječu na povećanje tlaka. Usto ova biljka potiče otpuštanje kalija kroz bubrege što može dovesti do slabljenja mišićne mase.

Osobama s visokim krvnim tlakom preporučuje se konzumiranje manje količine ili izbjegavanje sladića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pacijenti koji uzimaju antikoagulanse trebali bi izbjegavati konzumiranje goji bobica, dobrih za imunitet, koje bi u interakciji mogle izazvati krvarenje.

Grejpfrute i pomele trebali bi izbjegavati pacijenti koji uzimaju lijekove za regulaciju razine kolesterola u krvi i one za jačanje imunološkog sustava, primjerice lijekove koji se uzimaju nakon transplantacije organa.

Njemačka udruga ljekarnika upozorava i na to da voće tretirano kemijskim sredstvima loše utječe na razgradnju lijekova u organizmu što također može pojačati ili smanjiti njihov učinak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo