RAJSKI PLOD: /

Odličan je za mršavljenje, štiti od infekcija i raka i zato biste ga odmah trebali pojesti

Image
Foto: Thinkstock

Iako je grejp dostupan cijele godine, vrhunac sezone mu je od zime do ranog proljeća. U tom razdoblju koncentracija hranjivih tvari i okus na najvišoj su razini.

5.10.2016.
18:55
Thinkstock
VOYO logo

Grejp, čiji je latinski naziv Citrus paradisi - rajski plod, potječe s Barbadosa. Smatra se da je grejp rezultat prirodnog križanja naranče i pomela, agruma koji je u 17. stoljeću donesen iz Indonezije na Barbados, piše Ordinacija.

S obzirom na boju 'mesa', razlikujemo bijeli, ružičasti i crveni grejp, dok je kora obično žuta ili ružičasto-žuta. Ružičasti i crveni grejp imaju puno više beta-karotena (provitamina A) nego bijeli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ZAISTA DJELUJE: /

Čudotvorni lijek 'otapa' stanice raka kod 80 posto pacijenata

Image
ZAISTA DJELUJE: /

Čudotvorni lijek 'otapa' stanice raka kod 80 posto pacijenata

Osim spomenutog vitamina A, ružičasti grejp odličan je izvor vitamina C. Ova dva vitamina jačaju imunološki sustav i djeluju kao antioksidansi.

Grejp je dobar izvor pantotenske kiseline (vitamina B5) koja u organizmu ima ključnu ulogu u proizvodnji energije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Štiti organizam od infekcija i raka

Niskokalorični grejp savršena je namirnica za detoksikaciju i mršavljenje. Naime, polovica grejpa ima samo 37 kalorija.

Ružičasti i crveni grejp sadrže likopen koji im daje boju. To je snažan antioksidans koji štiti od srčanožilnih bolesti. U grejpu ima puno pektina, topivog prehrambenog vlakna koje olakšava probavu i veže na sebe suvišni kolesterol. Također je grejp dobar izvor kalija koji pomaže u regulaciji krvnog tlaka.

Grejp je iznimno bogat bioaktivnim tvarima koje se u znatnoj količini nalaze u bijeloj kožici ispod kore i između režnjeva, pa je najzdravije pojesti cijeli plod, a ne samo popiti sok.

Flavonoidi u grejpu su snažni antioksidansi koji štite organizam od infekcija i raka, uravnotežuju razinu kolesterola te aktiviraju enzime u jetri koji uklanjaju štetne tvari iz tijela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grejp je sočan, osebujnog okusa u kojemu se osjećaju i kiselo, i gorko, i prikriveno slatko. Izvrstan je za doručak ili međuobrok te za pripremu različitih jela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo