Giht uzrokuje hiperuricemija, disfukcija razgradnje mokraćne kiseline. Simptomi gihta vrlo su neugodni i bolni. Najčešće se pojavljuju naglo ali su dugotrajni. Kod nekih bolesnika simptomi gihta mogu biti podmukla kronična bol i ukočenost zglobova ruku i nogu.
Koji je pravi giht uzrok
Giht nastaje radi stvaranja kristala mokraćne kiseline u zglobovima. Mokraćna kiselina je nusprodukt razgradnje purina ili otpadnih produkata tijela, ona se razgrađuje u krvi i eliminira urinom. U slučaju povećavanja mokraćne kiseline ili nedovoljnog eliminiranja ista, njena koncentracija u krvi se povećava. To stanje zove se hiperuricemija. Hiperuricemija nije bolest, ali ako se stvore kristali mokraćne kiseline kao rezultat, razvija se giht.
U oko 90 posto svih slučajeva, giht prevladava kod muškaraca starijih od 40 godina i kod žena u menopauzi. Bolovi i ostali simptomi se uglavnom javljaju preko noći.
Što uzrokuje giht nije poznato, ali ovo bi ga moglo potaknuti:
- genetski defekt u metabolizmu
- oštećenje bubrega koje sprječava normalno uklanjanje mokraćne kiseline
- tiacid diuretičkim lijekovima koji se koriste za liječenje visokog krvnog tlaka i srčanog udara
- bolesti krvnih stanica i krvotvornih organa
- određene vrste raka
- psorijaza
- gojaznost
- alkoholizam
- prehrana bogata purinima
Epizode, to jest, isticanje simptoma može se dogoditi u slučaju nerijetkog giht uzroka - konzumiranja previše alkohola ili od masne hrane. Bolovi u zglobovima radi gihta mogu biti i reakcija na operaciju ili tešku bolest, ozljedu zgloba ili kemoterapiju.
Prevencija gihta
Prva stvar koju trebate napraviti ako imate genetske predispozicije za dobivanje gita je smanjivanje tjelesne težine. Pokušajte postići lagano i kontrolirano mršavljenje, nikako brzo jer to može samo povećati količinu mokraćne kiseline i time pogoršavati simptome gihta.
Kako bi spriječili nastanak gihta, izbjegavajte hranu bogatu purinima. Što je veći sadržaj purina, to je veća količina mokraćne kiseline u tijelu. Izbjegavajte i teške, bogate obroke s visokim masnoćama i proteinskim sadržajem.
Također pripazite da izbjegavate:
- sadržaj bogat purinima
- haringu, mesne prerađevine, dagnje, sardine, kvasac pivski i pekarski
- alkohol koji ometa izlučivanje mokraćne kiseline
- inćune, slaninu, pileću juhu, govedinu, ovčetinu, lososa, kobasice, pastrvu, puretinu, teletinu, srnetinu, jastog, rakove
Budite oprezni s unosom šparoga, cvjetače, graha, leća, gljiva, graška ali i piletine, svinjetine, zečetine, fileka i tune.
Prihvatljiva zdrava hrana koju možete jesti bez straha od nastanka gihta je:
- čaj, kava, kakao, čokolada
- karbonizirana bezalkoholna pića i voćni sokovi
- šećer, slatkiši
- umjereno s maslacem i masnoćama svih vrsta
- integralni kruh
- integralne žitarice
- sir, jaja i mlijeko
Najviše je bitno da pijete puno tekućine - do 3 litre na dan kako biste pomogli ispiranje mokraćne kiseline kroz bubrege. Ako imate bubrežne bolesti, obratite se liječniku u vezi unosa tekućine.