opreza nikad dosta /

Ovu hranu svakodnevno jedemo, no ako je pravilno ne pripremamo može biti opasna po život

Image
Foto: Pexels

Ukoliko ih pogrešno skladištimo, pripremamo, slabo termički obradimo, jedemo nedozrele (ako je riječ o biljkama, povrću ili voću) ili pak pojedemo dio koji nije jestiv, možemo u životnu opasnost dovesti sebe i ukućane. Kliknite SLJEDEĆA

15.11.2019.
12:18
Pexels
VOYO logo

Suho meso (kobasice, pršut) i slabo pečeno meso

Termički neobrađeno meso, osobito govedina, janjetina i svinjetina, može sadržavati toksoplazmu i trihinelu, parazite koji su opasni za zdravlje, a kod trudnica mogu izazvati pobačaj ili deformacije ploda. Trihinela napada mišiće, srce i mozak. 

Image
Foto: Pexels

(FOTO: Pexels)

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Perad


Piletinu, puretinu i ostalu perad izuzetno je bitno dobro termički obraditi jer može sadržavati bakterije poput salmonele, stafilokoka i kampilobakterije. Ove bakterije mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija, a kod osoba slabijeg imuniteta čak i ugroziti život, upozorava Zavod za javno zdravstvo. 

Dobro obrađeno meso peradi ne smije biti iznutra ružičasto te iz njega smije curiti samo prozirna tekućina. 

Važno je da na dasci na kojoj režete sirovo meso ne režete povrće ili druge namirnice koje ne planirate termički obraditi. Isto vrijedi i za nož kojim režete. Ne koristite ga za ostale namirnice, ako ga nise dobro oprali.

Image
Foto: Pexels

(FOTO: Pexels)

Koštice od voća

Trešnje, višnje, marelice - sve one sadrže koštice, a one pak cijanid u tragovima.   U malim dozama cijanid može izazvati glavobolju, anksioznost, vrtoglavicu i povraćanje, a u nešto većim može biti smrtonosan. 

(FOTO: Pexels)

Školjke i ostali morski plodovi


Morski plodovi sadrže alergene koji mogu biti opasni za alergičare. Alergijska reakcija uključuje želučane probleme, promjene na koži, probleme s disanjem, oticanje jezika i usana, zbunjenost i vrtoglavicu. 

Image
Foto: Pixabay

(FOTO: Pixabay)

Gorki badem

Postoje dvije vrste badema, slatki i gorki. Gorki badem, kada je u sirovom obliku, sadrži cijanid koji može biti fatalan te ga je stoga bitno termički obraditi prije konzumacije. Slatki badem je siguran za konzumaciju jer ne sadrži cijanid.

Image
Foto: Pexels

(FOTO: Pexels)

Hot dog

Hot dog, zbog svog oblika, je u Americi vodeći uzrok gušenja kod male djece, piše portal Health and pretty. Nije sam oblik problematičan. Riječ je o vrlo nezdravoj hrani koju bi trebalo izbjegavati ili svesti na minimum.

Image
Foto: Pixabay

(FOTO: Pixabay)

Riba

Stalno slušamo kako treba jesti više ribe, no ni s ribom treba oprezno jer određene vrste sadrže visoke količine žive. Najviše žive imaju tuna, skuša, sabljarka i morski pas.

Živa utječe na neurološki sustav pa se trovanje manifestira kroz probleme s pamćenjem, depresiju, anksioznost, oštećenja živaca, visoki krvni tlak, probleme s koordinacijom i vidom. 

Image
Foto: Pexels

(FOTO: Pexels)

Muškatni oraščić

Muškatni oraščič je začin koji se dodaje brojnim jelima, no treba paziti na mjeru jer ako se pretjera s količinom može izazvati psihotično ponašanje pa i smrt. Muškatni oraščić sadrži miristicin, narkotik koji izaziva halucinacije i povraćanje, a u velikom količinama može dovesti do smrti. 

Image
Foto: Pixabay

(FOTO: Pixabay)

Sirova jaja

Sirova jaja mogu izazvati trovanje salmonelom, koje može biti vrlo opasna za osobe sa slabim imunitetom. Jaja obavezno termički obradite, a ako ih koristite u sirovom obliku, vodite računa da su provjerena.  

Image
Foto: Pexels

(FOTO: Pexels)

sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo