Što drugo činiti nego se opustiti i napuniti baterije na godišnjem odmoru? Za mnoge to znači otpustiti kočnice i priuštiti si svakodnevno uživanje u alkoholu, od piva za osvježenje na plaži, nečeg "kratkog" prije večere, čaše, dvije vina nakon fine večere i tako do kasno u noć.
No, iako će nam alkohol pomoći da opustimo tijelo pa i misli te možda i podignuti atmosferu u društvu, jetrima će zadati posla. Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je da pretjerana konzumacija alkohola, čak i ako se radi o ograničenom periodu, može jako naštetiti organizmu. Naša tijela mogu procesuirati 10 mililitara čistog alkohola na sat, što znači da organizam osoba koje se opijaju to nije u stanju probaviti.
(FOTO: Pexels)
"Dva tjedna svakodnevnog pretjerivanja u alkoholu može biti toksično za jetra pa čak i doprinijeti razvoju kroničnih bolesti jetara. Čak i kratko razdoblje pretjeranog opijanja može dovesti do povišenih masnoća i upala. I ljudikoji piju alkohol neovisno o obrocima imaju povišen rizik od bolesti jetara. Kod pretilih osoba taj se rizik povećava za sedam puta", kaže za Huffpost dr. Phillip Harrison, stručnjak za bolesti jetara u bolnici u Londonu te ponavlja upozorenje WHO-a da čak i kratkoročan period intenzivnog opijanja može dovesti do problema.
"Dobra je vijest da su promjene na jetrima uzrokovane alkoholom reverzibilne sve do stupnja kada nastupa ciroza jetara. No, za povlačenje upale i detoksikaciju jetara treba od tri do šest mjeseci. Stoga, pretjerivanje s alkoholom i nakon povratka s godišnjeg odmora može ozbiljno ugroziti zdravlje", dodaje dr. Harrison i zaključuje kako ne postoji učinkovita terapija koja bi zaštitila jetra od alkohola. Idealno bi bilo ne piti alkohol svaki dan.