Harald zur Hausen ukazuje da se razina kolorektalnih oboljenja od raka naglo povećala nakon Drugog svjetskog rata. Uvjeren je da je to najdirektnije povezano s tim što je u tim zemljama postala popularna uvozna govedina, piše njemački Spektrum.
"Smatram da domaće životinje mogu biti direktni izazivači raka debelog crijeva kod ljudi. Raspolažemo eksperimentalnim podacima koji potvrđuju ovu hipotezu. Međutim, ovo tek treba potvrditi", istaknuo je Zur Hausen.
I drugi znanstvenici su i ranije upozoravali da crveno meso (govedina, teletina, konjetina, ovčetina i svinjetina) povećava rizik od dobijanja kolorektalnog raka.
Čak i mlijeko?!?
Ali zur Hausen tvrdi da opasnost ne dolazi samo s govedinom, nego i s, koliko god to izgledalo nevjerojatno, kravljim mlijekom.
"Tradicionalno objašnjenje povezivano je s pripremom mesa za jelo na roštilju, a otuda su izvođene tvrdnje da to dovodi do nastanka kancerogena. Ova teza gubi iz vida da se isti takvi kancerogeni formiraju i kod prženja ribe i piletine, a da nitko ne misli da meso peradi i ribe povećava rizik od dobijanja raka debelog crijeva", naglašava.
Zur Hausen otkriva i da je u svojim istraživanjima posebnu pažnju poklonio činjenici da se u Mongoliji jede jako puno crvenog mesa, a da se rak debelog crijeva sreće krajnje rijetko, kao i u Indiji, gdje se govedina iz vjerskih razloga praktički nikada ne jede.