Nisu žuti samo od cigareta: Ovih šest namirnica najveći su krivci za bojanje zubiju (neke nikada ne biste pogodili)

Image
Foto: Thinsktock

Ne znači da ih se moramo odreći, ali dobro je paziti na količinu

1.9.2017.
11:13
Thinsktock
VOYO logo

Zubi po prirodi nisu bijeli kao snijeg, ali svejedno bismo jako voljele da imamo blistav osmijeh koji zasljepljuje promet. Bile mi toga svjesne ili ne, svakodnevnom konzumacijom određene hrane i pića možemo utjecati na boju zubiju koja svakim danom postaje sve više žuta. Evo glavnih krivaca:

Krekeri i ostale grickalice

Image

Većinom su žute boje koja nam baš i nije sumnjiva jer kako bi nešto tako suho moglo bojati zube? Naime, mnogi krekeri i ostale grickalice sadrže rafinirane ugljikohidrate koji se konzumacijom pretvaraju u šećer, a bakterije koje se hrane tim šećerom boje zube.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kiseli krastavci

Najdraži prilog uz pečena jaja boja zube? Nažalost, da. Može oštetiti caklinu i pritom obojati zube.

Balzamski ocat

Jako je fin začin u salatama i drugim jelima, ali zbog svoje boje ostavlja mrlje na zubima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kava i čaj

Image

Ovi krivci su nam jako poznati jer redovitom (i prečestom) konzumacijom utječu na boju zubiju.

Umak od rajčice

Ne govorimo da se trebate odreći najboljeg umaka za tjesteninu, ali kiselina koju sadrži može uzrokovati tamnjenje zubi, baš kao i njegova intenzivna boja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo