Ponedjeljak nije baš idealan dan za odlazak u restoran ili naručivanje hrane za van, posebice ribe, javlja Daily Star.
POGLEDAJTE VIDEO: Marin Jarnjak ronilac je u karlovačkom akvariju Aquatika, čim zaroni, ribe se dođu maziti i jedu mu iz ruke
Dr. Darin Detwiler, bivši FDA-in i USDA-in savjetnik za sigurnost hrane, tvrdi da naručivanje ribe ponedjeljkom zapravo može povećati rizik od trovanja hranom, a tvrdi da je to povezano s duljinom vremena koliko je riba mogla biti u hladnjaku ili kada je dostavljena.
Stručnjak je otkrio da naručivanje ribe ponedjeljkom dovodi do povećanog rizika od bolesti, jer ribarnice obično nisu otvorene vikendom. To znači da je riba koju jedete mogla biti u hladnjaku nekoliko dana i stoga postoji povećani rizik da ćete se od nje razboljeti.
Riba koja nije svježa može biti pokvarena
"Riba koja nije svježa može doživjeti kemijske promjene, što dovodi do kvarenja koje utječe na njen okus, miris i sigurnost", rekao je nedavno dr. Detwiler za Daily Mail.
Također je rekao da pokvarena riba također može sadržavati visoke razine histamina, kemikalije koju oslobađa imunološki sustav. To može dovesti do scombroid trovanja čiji su simptomi: osip, znojenje, proljev, glavobolja i povraćanje.
Poznati, prerano preminuli, chef Anthony Bourdain također je upozoravao da ne treba naručivati ribu ponedjeljkom.
U svojoj knjizi "Dosje kuhinja", rekao je da ako naručite ribu u ponedjeljak, postoji šansa da je restoran naručio samo jednu morsku namirnicu za vikend i da je stigla u petak.