Alfred Vogel u svojoj knjizi o prirodnim lijekovima još je davno tvrdio da je sok sirovog krumpira lijek za želučane probleme. Znanstvenici na Sveučilištu Manchester potvrdili su da krumpir sadrži jedinstvene antibakterijske molekule koje zaista mogu liječiti čir na želucu.
Članovi sveučilišnog tima tvrde da sok krumpira treba koristiti kao dodatak svakodnevnoj prehrani. Naime, važne molekule krumpira mogle bi spriječiti štetno djelovanje bakterije koja živi u želucu i uzrokuje čir želuca i žgaravicu.
Za razliku od antibiotika, bakterije u želucu ne mogu razviti otpornost na 'sok krumpira', a on ne uzrokuje ni nuspojave.
Ian Roberts, profesor mikrobiologije na Faculty of Life Sciences, koji je sudjelovao u otkriću, rekao je: 'Jedna od naših znanstvenica je na nedjeljnom ručku čula da je baka koristila krumpir za liječenje čira na želucu. Nakon toga je otišla i kupila vrećicu krumpira i počela ih testirati u laboratoriju.'
'Kad sam prvi put čuo za tu ideju, moram priznati da sam bio malo skeptičan. No nisam bio iznenađen, puno biljnih proizvoda ima vrlo zanimljive spojeve, a mi ih samo trebamo pronaći', zaključio je.