Osteoartritis je najčešći oblik artritisa. Do njega dolazi kada se hrskavica u zglobovima raspada tijekom vremena. Stanje može utjecati na bilo koji zglob u tijelu, ali ljudi ga često primjećuju u koljenima, rukama, kukovima ili kralježnici.
Ako imate osteoartritis, evo koje namirnice biste trebali uključiti u prehranu, a koje biste trebali izbjegavati.
Osam namirnica koje biste trebali jesti
Neke namirnice mogu ojačati kosti, mišiće i zglobove i pomoći tijelu u borbi protiv upala i bolesti. Ako imate osteoartritis, možete pokušati dodati ovih osam namirnica u prehranu kako biste olakšale simptome:
1. Plava riba
Masna, plava riba sadrže puno zdravih omega-3 masnih kiselina. Ove polinezasićene masti imaju protuupalna svojstva. Trebali biste jesti najmanje jednom tjedno sardine, skušu, losos ili svježu tunu.
2. Ulje
Uz masnu ribu, neka ulja mogu smanjiti upalu. Ekstra djevičansko maslinovo ulje sadrži visoku razinu oleokantala, što može imati slična svojstva nesteroidnim protuupalnim lijekovima. Avokado i ulje šafranike su zdrave opcije i također mogu pomoći u smanjenju kolesterola.
Mlijeko
(FOTO: Thinkstock)
3. Mliječni proizvodi
Mlijeko, jogurt i sir su bogati kalcijem i vitaminom D. Ovi hranjivi sastojci povećavaju čvrstoću kostiju, što može pomoći kod boli. Mliječni proizvodi također sadrže proteine koji mogu pomoći u izgradnji mišića.
4. Lisnato zeleno povrće
Bogato je vitaminom D i fitokemikalijima i antioksidansima koji pomažu kod stresa. Vitamin D je bitan za apsorpciju kalcija i također može potaknuti imunološki sustav, pomažući tijelu da se bori protiv infekcija. Uvrstite u prehranu špinat, kelj, blitvu i raštiku.
5. Brokula
Brokula sadrži spoj koji se zove sulforafan, za koji se vjeruje da bi mogao usporiti napredovanje osteoartritisa. Ovo povrće je također bogato vitaminima K i C, kao i kalcijem za jačanje kostiju.
6. Zeleni čaj
Polifenoli su antioksidansi za koje se vjeruje da mogu smanjiti upalu u tijelu i usporiti brzinu oštećenja hrskavice. Zeleni čaj sadrži visoke razine polifenola.
Koristite li češnjak protiv biljnih ušiju?
(FOTO: Pexels)
7. Češnjak
Znanstvenici vjeruju da spoj koji se naziva dialil-disulfid, i biološki je aktivan sastojak češnjaka, može djelovati protiv enzima u tijelu koji oštećuju hrskavicu.
8. Orašasto voće
Orašasti plodovi su dobri za srce i sadrže visoke razine kalcija, magnezija, cinka, vitamina E i vlakana. Oni također sadrže alfa-linolensku kiselinu (ALA), koja pojačava imunološki sustav.
(FOTO: Pixabay)
Tri vrste namirnica koje trebate izbjegavati i zašto
Ako imate osteoartritis, vaše je tijelo neprestano u stanju upale. Dok hrana s protuupalnim svojstvima može smanjiti simptome, neka namirnice sadrže tvari koje aktivno pridonose upali. Njih je najbolje izbjegavati ili ograničiti:
1. Šećer
Prerađeni šećeri mogu potaknuti oslobađanje citokina, koji djeluju kao upalni glasnici u tijelu. Šećeri koji se dodaju zaslađenim pićima, uključujući gazirana pića, slatki čaj, arome s okusima, najvjerojatnije će pogoršati upalu.
2. Zasićene masnoće
Hrana bogata zasićenim masnoćama, poput pizze i crvenog mesa, može uzrokovati upalu masnog tkiva. Osim što pridonosi riziku od razvoja pretilosti ibolesti srca, to može dodatno pogoršati upalu kod artritisa.
3. Rafinirani ugljikohidrati
Rafinirani ugljikohidrati, poput bijelog kruha, bijele riže i krumpira mogu takođerpotaknuti upalu u tijelu.
Pročitajte još:
- Pet prirodnih lijekova koji pomažu u ublažavanju boli kod artritisa
- Koja je razlika u simptomima između psorijatičnog artritisa i osteoartritisa?
- Volite nositi štikle? Mogli biste jako naštetiti svome tijelu
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!